В ефірі програми «Романенко. Бесіди» Володимир Бандура, глава Innolytics Group розповів, які вікові категорії рухають інноваційний прогрес, а також про те, як західні університети заробляють на патентах.

«У різних технологіях - це різні люди, я б сказав, це два покоління. Ті, які керівний склад - від 40 до 60 років, може деякі навіть старше. І знову ж команди, які наповнюють - це 30-40 і т д, може, молодші», - розповідає Бандура.

Він каже також, що люди, які змогли стартувати в цій сфері в 2000х, послідовно розвинулися в досить великих масштабах і зазначає, що все-таки можливість вийти на західні ринки з будь-якою пропозицією почалася в 2000х і тільки після 2005 року пішла в певне зростання і продовжує рости далі, так як кількість рішень, що патентуються, в західних країнах стабільно велика.

«Тут ключовим моментом, який ми колосально недовикористовуємо - у нас повний провал в цьому плані по університетах. Наші університети патентують досить багато і розробляють відповідно щось, і специфіка в тому, що навіть для запатентованого винаходу в Україні все одно робиться глобальний пошук», - говорить аналітик.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Бандура зазначає, що на заході кількість патентів, зароблених на них грошей, передача їх в стартапи є одним з ключових показників успішності університетів, адже вони створюють таким чином інтелектуальну власність, з якої отримують прибуток.

«І там є дуже чітка статистика: сотні мільйонів доларів в рік заробляють такі топові університети. І у них дуже чіткий процес: вони розробили, у них відразу є дуже професійні юристи, які патентують в багатьох країнах у всіх ключових ринках, і є дуже професійні команди, які знаходять, наприклад, Bayer, Merck - всі топові компанії і їм ці технології продають», - розповідає Бандура.

При цьому університети, звичайно, нічого не виробляють, а просто продають цим компаніям інтелектуальну власність, розробки і на цьому заробляють колосальні гроші.

«У нас університети дуже зарегульовані і навіть якщо ти, як підприємець, хочеш у них щось купити - мені здається, це велика проблема», - заявив експерт.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Григорій Топал намагається віджати торгові марки на мільйони доларів.

Нагадаємо, Романенко заявив, що грошей в Україні повно, просто вони не для всіх.