В ефірі програми «Культ особистості» Руслана Бізяева історик і політолог Кость Бондаренко поговорив про протистояння донецьких і дніпропетровських еліт в середині дев'яностих, а також висловив свою думку про резонансні справи Щербаня і Лазаренка.

Він зазначає, що загибель Щербаня сталася також в 1996 році і це було завданням компетентних органів, які повинні були поставити крапку в цій справі.

«Але я думаю, як і в випадку із загибеллю Чорновола, ми ніколи не дізнаємося правду. Точно так само ми ніколи не дізнаємося правду в багатьох справах», - каже історик.

Він вважає, що це вбивство було в якійсь мірі логічним, оскільки він кинув виклик, цей виклик був прийнятий. Але головне, каже історик, що донецьких не змусили тоді встати на коліна і змиритися.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

«Коли ж Кучма побачив, що до чого доходить ситуація, що ось цей моноолігарх, фактично єдиний олігарх, скоро стане уособленням країни, а Кучма буде у нього на посилках, він пішов іншим шляхом. Він вирішив діяти за принципом «я тебе породив - я тебе і вб'ю», - вважає Бондаренко.

Порушуючи тему протистояння донецьких і дніпропетровських еліт, Бондаренко розповів, що тоді була створена група людей, вкрай незадоволених Лазаренко, які об'єдналася в Народно-демократичну партію. Він також зазначає, що саме ця група на початку 1997 року кинула виклик Лазаренко.

«Лазаренко в травні 1997 року пішов у відставку, замість нього прийшов Пустовойтенко, представник Народно-демократичної партії. У Лазаренка почалися різного роду політичні неприємності, він спробував створити партію «Громада», потім у нього всередині «Громади» почався конфлікт з Тимошенко. У 1999 році він спробував виїхати за кордон, де епопея його американська всім відома», - розповідає історик.

Він також вважає, що американці зайнялися його справою не на прохання когось із українських представників влади.

«Ні, вони просто зрозуміли, що є безхазяйний олігарх з мільйонами, майже мільярдом - чому б його не розкуркулити? Це ситуація як з Остапом Бендером і румунським прикордонником», - говорить Бондаренко.

Завершуючи тему протистояння донецьких і дніпропетровських еліт в середині дев'яностих, історик зазначає, що те, що перші перемогли других - цілком закономірно.

«Це незмінний процес: на місце одного дракона завжди приходить наступний дракон», - заявив Бондаренко.

Також Знай.ua повідомляв, що Бондаренко заявив, що Чорновіл став творцем тієї концепції, яка лягла в основу незалежної України.

Нагадаємо, раніше Микола Томенко заявив, що в ОТГ влада належить сімейним кланам.