У всьому світі мінімальна зарплата не обкладається податком на прибуток, але в Україні він складає 18% і позбавляє людей можливості платити за комунальні послуги, або купити зайвий кілограм м'яса.

Про це сказав економіст Олексій Кущ у блозі "Чесний погляд на економіку".

"До речі про податок на дохід. Оподаткування мінімальної зарплати - це теж наш винахід. Тому що у всьому світі мінімальна зарплата або не обкладається податком на прибуток, або обкладається по зниженій ставці. І це цілком зрозуміло, тому що людина, яка отримує зарплату, наприклад, мільйон гривень або 500 тис. грн (а такі зарплати ми знаємо, зараз є), якщо вона заплатить 18% податок на прибуток - ну, як би за рахунок цих грошей вона все одно зможе задовольнити усі свої потреби, у тому числі ще і залишити значні засоби для інвестування, накопичення. Тобто, мамі в Америку буде що переслати", - сказав Олексій Кущ.

Він відмітив, що при цьому, людина, яка отримує 6 тис. грн мінімальну зарплату і з неї платить 18% прибутковий податок - це людина, у якої забирають 1000 грн.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

"Це означає, що вона просто обмежить себе в якихось просто своїх фізіологічних потребах. Вона не купить зайвий кілограм м'яса, зайвий літр молока або відмінить візит до лікаря. Не купить потрібні ліки, не заплатить за комунальні послуги. Тобто, це просто обмеження його наймінімальніших буденних потреб, які знаходяться на першому рівні ось цієї відомої піраміди Маслоу", - сказав економіст.

За його словами, той же податок на дивіденди складає 5%, що аргументується бажанням розвивати фондовий ринок і залучати акціонерів. Хоча насправді, це пільга для олігархів, в руках яких знаходяться активи.

"Для того, щоб власники великих компаній могли з мінімальним процентним навантаженням виплачувати собі у вигляді дивідендів легальний дохід. В той час, як усі інші платять 18%. У тому числі, наприклад, людина, у якої депозит у банку - теж платить 18%. Та зате податок на дивіденди, який працює на користь великих власників компаній - він усього лише 5%. Чи, наприклад, інститути спільного інвестування. Це корпоративні, інвестиційні фонди, венчурні фонди. Тобто, уся ця інфраструктура, яка використовується для оптимізації оподаткування. Там податок на дивіденди складає для фізичних осіб 9%", - підкреслив Кущ.

Нагадаємо, як повідомляв Знай.ua, українських заробітчан можуть змусити платити податки.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що на думку нардепа Сергія Магери, екоподаток повинен витрачатися на модернізацію підприємств, а не йти в нікуди.