Світ стрімко розвивається і стрімко змінюється громадська думка. Так заявив у своєму блозі політолог Руслан Бортнік і розповів про суттєву змыну ставлення європейців до США і ЄС.

Посилаючись на результати дослідження компанії Datapraxis і Yougov, яке було реалізовано за дорученням Європейської ради з міжнародних відносин, політолог каже, що зараз настала криза американського впливу, велика частина європейських країн підтримує ідею про більш суверенну і автономну Європу. Дослідження показало, що ставлення європейців до США, Китаю і РФ зазнало суттєвих змін. Бортнік відзначив, що в опитуванні взяли участь більше 15 тисяч чоловік з одинадцяти країн Європи.

«Європейці в більшості вважають, що політична система в Америці зломлена і, отже, Європа не може в повній мірі розраховувати на захист США. Дві третини респондентів висловили думку, що ЄС слід розвивати власні оборонні можливості. Ослаблення Американського впливу призводить до того, що більшість європейців вважає, що Китай протягом наступних десяти років обжене США за силою і міццю. При цьому європейці воліють, щоб їх країни зберігали нейтралітет у можливому конфлікті США з Китаєм і Росією», - розповідає політолог.

Він каже, що шанси на відродження атлантичної солідарності все-таки існують, але США не може впевнено розраховувати на те, що європейці виступлять на їхньому боці в можливому протистоянні з Китаєм або Росією. При цьому європейці оцінюють політичний устрій власних країн і Європейського Союзу в порівнянні з іншими країнами більш позитивно, а головним стратегічним партнером вважають не США, а Німеччину.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

«За результатами опитування, більшість європейців задоволені обранням Байдена. 53% респондентів вважають, що перемога Байдена має позитивне значення для їх країн, 57% - думають, що вона вигідна для ЄС. Але в той же час європейці не довіряють американським виборцям, американському суспільству. 32% всіх опитаних ECFR згодні з тим, що після голосування за Трампа в 2016 році американцям не можна довіряти. 27% не згодні з цим твердженням», - повідомляє Бортнік.

Найбільше недовіру до американського суспільства висловили жителі Німеччини - 53%. На противагу - в Угорщині та Польщі значно більше людей не згодні з цим твердженням (36% і 32% відповідно).

Опитування показало позитивну зміну в ставленні європейців до ЄС, яке часто корелює з їхніми поглядами на систему їх власної країни. При цьому Бортнік зазначає, що європейці в своїй більшості дуже песимістичні щодо системи США і вважають, що американська політична система повністю або частково зламана.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Бортнік заявив, що Америка буде відновлювати свої антиросійські коаліції.

Також Бортнік пояснив, чому США не будуть довіряти Зеленському.