У своєму блозі політолог Руслан Бортнік розповів про чотири групи громадської думки європейців щодо функціональності політичних моделей ЄС і США, які можна виділити згідно масштабного соціологічного дослідження компанії Datapraxis і YouGov за дорученням Європейської ради з міжнародних відносин.

«За результатами дослідження можна виділити чотири головні європейські соціально-політичні групи, які по-різному ставляться до функціональності своїх національних політичних моделей, ефективності американської політичної моделі і сукупності політичної, економічної та військової могутності в світі. У кожної групи є представники у всіх країнах, охоплених дослідженням ECFR», - каже Бортнік.

«Ми віримо в ЄС» - це найбільша група, в яку входить 35% від усіх опитаних європейців. Ці респонденти вважають, що з політичної точки зору Європа здорова, а Америка розбита. Члени цієї групи в основному жителі країн з високим рівнем добробуту, наприклад Данії (60%), Німеччини (53%), Швеції (51%), Нідерландів (50%) і Португалії (37%). Бортник зазначає, що першість цієї групи свідчить про триваюче формування загальноєвропейської політичної нації.

«Друга за величиною є група «Ми віримо в занепад » - 29% респондентів. Члени цієї групи вірять, що і Європа, і Америка зламані і занепадають. Швидше за все, вони вірять, що Китай обжене Захід як фактор, що визначає міжнародну політику (68% вважають, що Китай, ймовірно, стане більш могутнім, ніж США, протягом десяти років і 32% говорять те ж саме про Росію). Геополітичних фаталістів найбільше в чотирьох країнах: Франції (43%), Великобританії (42%), Іспанії (38%) та Італії (36%)», - каже політолог.

Популярні новини зараз
Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Третю групу Бортнік називає «Ми віримо в Захід» і вона становить 20% респондентів. У цю групу увійшли люди, які вважають, що і Америка, і Європейський Союз процвітають. Вони не сумніваються в перевазі західних політичної та економічної систем і не так побоюються, що Китай займе лідерство в світовій геополітиці. При цьому, навіть всередині цієї групи 53% респондентів вважають, що в найближче десятиліття Китай обжене США.

«Четверта найбільш не численна група - це «Ми віримо в США » - 9%, його члени вірять, що Америка сильна і працює, тоді як ЄС розпався і занепадає. Представників цієї групи можна зустріти в Італії, Польщі та Франції, де такої точки зору дотримуються відповідно 22%, 12% і 12%», - розповідає експерт.

Політолог відзначив, що в цілому спостерігається уявлення більшості європейців про Америку як про політично зламану країну, яка скоро буде витіснена Китаєм як світовим лідером, і така думка впливає на суспільне сприйняття цінності трансатлантичного альянсу.

«Не менше 60% в кожній досліджуваній країні, а в середньому 67% у всіх цих країнах - вважають, що вони не завжди можуть покладатися на США в їх захисті. І отже, потрібно вкладати гроші в оборону Європи. Найбільше так вважають у Великій Британії - 74%. В середньому лише - 10% опитаних в Європі дотримуються протилежної думки. В середньому 26% європейців вважає, що вони не потребують гарантії безпеки США, проти - 57%», - говорить Бортнік.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Бортнік заявив, що більшість європейців задоволені обранням Байдена.

Нагадаємо, Бізяєв повідомляв, що в Європі розгортається скандал із закупівлею вакцин.