Політолог Руслан Бортнік в своєму блозі прокоментував результати соціологічного дослідження компанії Datapraxis і YouGov за дорученням Європейської ради з міжнародних відносин і розповів, кого європейці бачать своїм головним партнером і союзником.

«Результати опитування показали, що переважна більшість респондентів в опитаних країнах хочуть зберігати нейтралітет в конфлікті США з Китаєм або Росією. Можна було припустити, що зрушення європейців в сторону більшого нейтралітету міг пояснюватися їх недовірою Трампу», - каже політолог.

Він зазначає, що не менше 50% опитаних в кожній країні, в якій проводилося опитування, а в середньому - 60%, вважають за краще, щоб їх країни залишалися нейтральними при конфлікті між США і Китаєм. Більш того, це стосується і країн з найбільшою часткою респондентів, які висловили бажання стати на сторону США - Данії та Польщі, відповідно 35% і 30%. В інших країнах рівень підтримки США в конфлікті з Китаєм не перевищує 25-26% (в середньому 22%). Це свідчить про те, хоча і європейці, і американці посилюють свої підходи до Китаю, їх довгострокові цілі все ж мають відмінності.

«Відносно конфлікту між США і Росією, європейці також не виявляють особливого бажання підтримувати будь-яку зі сторін. В такому випадку позиція нейтралітету становить в середньому 59% в Європі. Тільки 36% респондентів в Польщі і 40% відсотків в Данії кажуть, що їхня країна повинна встати на сторону США. В інших країнах цей показник не перевищує 28%, і в середньому становить 23% в Європі. У Данії та Польщі зберегти нейтралітет воліють 47% і 45%», - розповів експерт.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Бортнік каже, що європейці все менше бачать США в ролі надійного партнера і в Європі все частіше виникає питання про те, чи замінить Берлін Вашингтон в якості «активної» політичної столиці. Адже більшість опитаних жителів Франції, Іспанії, Данії, Нідерландів, Португалії та Угорщини з найбільшою ймовірністю віддали б перевагу Німеччині як найбільш важливій країні для співпраці, але не США. З 35% респондентів, які віддають перевагу США, багато представників Великобританії, Польщі, Італії та Швеції.

«Нове опитування громадської думки ECFR показує, що більша частина європейських країн підтримує ідею про більш суверенної і автономної Європі. Вони скептично ставляться до зусиль Америки стримувати підйом Китаю або протидіяти РФ. При цьому європейці зовсім не налаштовані прокитайськи або проросійськи, але перспектива нової холодної війни виглядає для них непривабливо. До того ж європейці вважають, що не завжди можуть покладатися на США в їх захисті. І отже, потрібно вкладати кошти у власну оборону Європи, а в багатьох економічних питаннях діяти більш жорстко навіть відносно США», - резюмував експерт.

Нагадаємо, Бортнік також заявив, що більшість європейців задоволені обранням Байдена.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Землянський розповів, що ми купуємо тільки європейський газ.