Відомий принцип, сформульований канадським вченим Лоуренсом Пітером, говорить, що будь-яка людина, який працює в ієрархічній системі, об'єктивно схильний досягати свого максимуму некомпетентності - такої посади, на якій завдання будуть для нього занадто складні.

Щодо практичної реалізації цього принципу розповідає відомий економіст Олексій Кущ.

«Людина просувається по службових сходів до тих пір, поки не досягне стелі своєї некомпетентності - того рівня, де її рішення стають неефективними. Система, насичена такими людьми, втрачає ефективність. Працювати в ній продовжують лише ті, хто ще не досяг своєї стелі, а таких стає все менше», - говорить експерт.

Таким чином йдуть справі й на українському політичному Олімпі. Ключові пости зайняті людьми, які для цього достатньо некомпетентні. Замінити їх або понизити в посаді на практиці не виходить - ця система працює тільки на просування вгору.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Так, оскільки соціальні ліфти не працюють, є і «соціальна катапульта», яка закидає людей на верх влади, минаючи проміжні ступені. Але вона не обходить принцип Пітера, а лише прискорює його дію, що доводить приклад Михайла Гаврилюка.

«Його відразу закинули в крісло народного депутата - і він вдарився головою в стелю своєї некомпетентності. Він опинився в ситуації, в якій практично нічого не міг зробити. І чим більше у владу закидатиметься таких людей, тим швидше буде досягнуто стеля некомпетентності», - вважає експерт.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, Олексій Кущ прокоментував підвищення закордонних рейтингів.

Також він закликав до податкової революції в Україні.