Мало хто стане сперечатися з тим, що українську систему оподаткування потрібно міняти - хоча б тому, що інакше не наповнити державний бюджет. Але чим саме погана ця система і що саме в ній потрібно змінити?

Про це у своєму відеоблозі розповідає економічний експерт Олексій Кущ.

«В останні роки я просуваю у своїх статтях ідею податкової революції. Її суть в тому, що зараз у нас діє абсолютно неефективна податкова модель, при якому основний тягар оподаткування доводиться на простого громадянина», - говорить Кущ.

За його словами, всупереч поширеній думці, основну частку податків в Україні платить зовсім не бізнес, а громадяни. Зараз кожен українець платить 18 відсотків прибуткового податку. Єдиний соціальний внесок становить 22 відсотки, а військовий збір - півтора відсотка доходу. Таким чином, кумулятивне навантаження на фонд оплати праці становить 41 з половиною відсоток.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

При цьому навіть ті, хто не отримує зарплату, або отримує її в конвертах, все одно платить державі податки, тому що бюджетоутворювальний податок - податок на додану вартість. Це класичний непрямий податок, який перераховується державі продавцем товарів і послуг - але ж платить його все одно кінцевий споживач.

«Якщо бабуся в гастрономі купує батон за 18 гривень, вона тим самим платить три гривні ПДВ. Ці дрібні платежі, які вносить кожен громадянин, так чи інакше стікаються в общак під назвою «податок на додану вартість», - зазначає експерт.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, Олексій Кущ розповідав про пастку середніх доходів, в яку може потрапити Україна.

Також він пояснив, на чому досі тримається наша економіка.