Економіст Олексій Кущ в своєму блозі розповів, чому в Україні ростуть золотовалютні резерви при занепаді в економіці і заявив, що наша країна - це сировинний придаток для західних країн.

Він розповів, що золотовалютні фонди зростають, при тому що ВВП постійно падає. За його словами, це парадокс, який дуже добре показує суть української економічної моделі.

«Україну перетворили в такий своєрідний експортний сировинний придаток для західних країн. Причому сировина експортується безперервно навіть під час кризи, тому що люди можуть не купувати автомобілі, але сировинні ресурси світова економіка споживає весь час, особливо сільсько-господарські», - розповідає експерт.

Він каже, що Україна експортує сировину на зовнішні ринки і отримує приплив валют за рахунок такого продажу. Також Кущ зазначив, що ми створили внутрішній механізм залучення боргових ресурсів у вигляді піраміди ОВДП і пояснив, у чому його суть.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

«Сюди заходить величезна кількість нерезидентів, фінансових спекулянтів, яких приваблюють вкрай високі ставки за нашими борговими зобов'язаннями. Тому що зараз Україна продає ОВДП з прибутковості 12% річних в той час, як в ряді західних країн прибутковість державних цінних паперів знаходиться або на нулі, або становить негативну величину», - говорить економіст.

Очевидно, що при такій ситуації 12% для тих неризидентів, які в своїх країнах отримують максимум 1%, виглядають дуже привабливо.

«Є навіть таке поняття carry trade - це коли, наприклад, твоя компанія зареєстрована в США і ти можеш залучати фінансування під 1%. І ти його вкладаєш в боргові інструменти країн, що розвиваються, таких як Україна, наприклад, під 12%. І на такому керрі-трейді заробляєш собі 11%, досить велику спекулятивну маржу», - розповів Кущ.

Він також зазначає, що за рахунок припливу такого спекулятивного капіталу в 2019 році зміцнилася гривня і це зміцнення відбувається і зараз, а вся валюта надходить частково в золотовалютний резерв Нацбанку.

«Таким чином, виходить, що за рахунок цієї сировинної залежності, за рахунок припливу боргових фінансових інструментів ростуть золотовалютні резерви Нацбанку, хоча вся економіка при цьому продовжує падати, деградувати і відбувається процес деіндустріалізації», - заявив Кущ.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв, що Кущ розповів про стрімке зростання українських золотовалютних резервів.

Також раніше Бізяєв заявив, що МВФ не дав Україні транш через політичні причин.