У своєму блозі економіст Олексій Кущ розповів про стрімке зростання українських золотовалютних резервів, а також про парадокс в українській економіці.

«Що таке золотовалютний резерв країни? Це певний запас різних валютних активів у вигляді цінних паперів, готівкової валюти, золота для того, щоб забезпечити країну на випадок якихось кризових ситуацій, підтримати національну валюту в період девальвації. Національний Банк за допомогою золотовалютного резерву проводить інтервенції на міжбанківському валютному ринку, стримуючи падіння гривні», - пояснює економіст.

Він зазначив, що золотовалютні резерви потрібні для того, щоб покривати критичний імпорт і зазвичай тому вони обчислюються в днях імпорту. При цьому зараз наші резерви покривають приблизно річні імпорт товарів і послуг, тобто приблизно в періоді 180 днів.

«Це досить високий показник забезпеченості золотовалютного резерву», - заявляє Кущ.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

При цьому він говорить, що в Україні відбувається унікальна ситуація, яка дуже рідко зустрічається в економіках інших країн. Якщо ми подивимося з третього кварталу 2019 року, ми побачимо, що у нас йде постійне уповільнення темпів зростання ВВП і в 2020 році ця динаміка пішла в негативну зону. Таким чином при зростаючому золотовалютний резерв, ВВП у нас падає.

«Такий от своєрідний парадокс: економіка падає вниз, золотовалютні резерви зростають вгору. Якщо подивитися по сумах, виходить, що якщо на початок 2019 року золотовалютний резерв становив приблизно 21 млрд. доларів, то на кінець 2019 року його вже збільшився до 25 млрд., тобто на 4 млрд. А за 2020 рік вони збільшилися ще до 29 млрд. доларів , тобто зараз золотовалютний резерв Національного банку приблизно на 8 млрд, більше ніж на початку 2019 року», - розповів Кущ.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Кущ розкритикував податок на дохід з мінімальної зарплати.

Він також заявив, що Україна приходить до пастки середніх доходів.