Як відомо, Міжнародний валютний фонд надає різним країнам, в тому числі України, свої кредити не просто так, а з умовою перебудови своєї економіки на основі певних принципів.

Чи йдуть Україні ці вимоги на користь чи на шкоду? Це питання в програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24» розглядає доктор економічних наук, член Ради Національного Банку України Василь Фурман.

«Чому економіки країн, які оточують Україну по периметру - Польщі, Румунії й так далі - за тридцять років виросли у два-три рази, а в самій Україні рівень економіки - 60 відсотків від того, що було в 1990 році? Хіба це питання до МВФ? Що поганого в тому, що МВФ говорить: переможете корупцію, наведіть порядок в енергетичній сфері?», - запитує експерт.

За його словами, є рецепти здорової економіки, і МВФ пропонує їх не тільки Україні. Тими чи іншими його програмами користується понад сто країн. Щоб побудувати успішну державу, потрібно мати збалансований бюджет, в якому витрати відповідають доходам. Якщо є бюджетний дефіцит, то потрібно чітко уявляти собі, шляхом чого він буде покритий. Потрібна здорова банківська система - на що МВФ завжди звертає особливу увагу. Потрібен незалежний національний банк, який проводить політику, яка відповідає кращим світовим практикам. Потрібен плаваючий, а не фіксований валютний курс.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

«Економіка повинні бути ринковою, правоохоронні органи - некорумпованими, і так далі», - підсумовує експерт.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, Василь Фурман пояснював, чому Україні необхідні кредити МВФ.

Також він вважає, що у відмові МВФ дати Україні черговий транш нічого страшного немає.