Прагнення України до НАТО вкрай корисно тим, що останні 30 років військова наука в Україні розвивалася автономно.

Про це заявив останній президент ДП «Антонов» Олександр Лось в програмі «Романенко. Беседы».

«Може бути були якісь сплески – кидалися в сторону НАТО, потім зупинявся цей рух. Проте, військова стратегія і військова наука дійсно зібрані в таких провідних організаціях, в першу чергу як НАТО», - стверджує експерт.

Він назвав корисною взаємодію українських фахівців зі стратегами НАТО.

«За програмними документами НАТО показано, що вже до 25-го року відбудеться якісний перехід у всіх підрозділах – мається на увазі у всіх видах збройних сил. Буде здійснюватися перехід до автономної техніки так званої. Тобто не просто безпілотна як така. Безпілотною ми звикли називати техніку теле або дистанційно керовану. Тобто, є оператор, сидить в бункері і через систему радіоканалів зашифрованих через ручки управляє літальним апаратом. Мова вже буде йти саме про цілком автономних роботів, тобто робототехніку», - говорить Лось.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Але у такої техніки є як переваги, так і недоліки.

«Парадокс і біда полягає в тому, що виникає ефект позитивно-зворотного зв'язку. Якщо ця техніка є у умовного противника – така ж техніка для придушення їх роботів повинна бути і у нас. І нам теж потрібно розвивати це науково-технічний напрям», - заявив фахівець.

За його словами, Україна має можливості створювати таку техніку.

«Всі компоненти окремо у нас представлені в наукових школах. У нас є інтелектуальний потенціал і люди, у яких є бажання створювати кожен окремий компонент, необхідний для того, щоб скласти це в систему. У нас є двигуни, радіоканали (які представлені і приватними, і державними фірмами), мовчу про аеродинаміку – це взагалі наша фішка. З авіаційними матеріалами у нас проблем більше, тому що всі вони знаходяться за кордоном», - констатує Лось.

Експерт вважає, що нам потрібно створювати військово-політичні альянси, в яких Україні не перешкоджатимуть по лінії експортного контролю в постачанні критичних матеріалів.

Як приклад успішного авіабудування він назвав Туреччину.

«Туреччина – член НАТО. Причому з найбільшою армією поза США. Туреччина з середини 90-их років дуже активно взялася за розвиток свого авіабудування. Турки змогли спроектувати і свої бойові гелікоптери, я не кажу вже про маленькі навчально-тренувальні літаки. Зараз вони замахнулися на літаки 5 покоління. Турки зрозуміли, що потрібно зосереджуватися на всьому своєму. І світ зараз рухається саме таким шляхом. Країни пішли шляхом технологічної автономізації, чого я і нам, Україні, щиро бажаю», - підсумував Лось.

Нагадаємо, Кущ заявив, що потенціал співробітництва з Саудівською Аравією дуже обмежений.

Також Знай.uа повідомляв, що Кущ заявив, що Саудівська Аравія – один з найцікавіших партнерів на Близькому Сході.