У своєму новому блозі економіст Олексій Кущ розкрив деталі програми іпотечного страхування.

За його словами, державі треба стимулювати пропозиції житла, а не попит. Якщо цього не робити, то компенсація відсоткової ставки обернеться в значне підвищення цін на нерухомість.

«В результаті від цих механізмів компенсації виграють банки, яким держава буде виплачувати компенсацію за процентною ставкою, відповідно до якої отримуватимуть гарантовані доходи і виграють забудовники, які завдяки стимулюванню попиту отримають вищі ціни на свій товар у вигляді об'єктів нерухомості, а в результаті цих програм програють всі інші жителі країни», - говорить Кущ.

Економіст вважає, що має бути запущена програма, яка б не обмежувала на отримування іпотечного кредиту. Користуватися іпотекою мають право усі українці. Процентна ставка не повинна бути більшою за 1%. Держава має змогу запустити масову іпотеку під 1-2%.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

«Запуск такої програми повинен бути комплексний, ми повинні виходити з того, що безглуздо стимулювати іпотеку тільки з боку попиту, потрібно робити і з боку пропозиції, а для цього потрібно запускати так звані кластерні моделі розвитку економіки», - сказав експерт.

На думку експерта, державі треба розвивати будівництво житла, створювати стимули та пільги. Будівництво житла у великих містах скоротилося у 4 рази. Якщо розв’язати питання з виділенням землі під забудову на відкритих аукціонах, то це дасть можливість зробити все прозоро та досягти та конкурентоспроможності між забудовниками.

Нагадаємо, ситуацію із зайняттям будівлі Інституту фізіології експерти називають цинічною.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Україна перетворилася, за словами економістів, на «кукурузне поле».