«Оптимізація» української культурної інфраструктури зовсім скоро може обернутися серйозними соціально-економічними наслідками.

Так у програмі «Діалоги з Макаренком» під час розмови про актуальні проблеми культури заявив Петро Мага, відомий український актор, сценарист, режисер і керівник київського театру «Особистості».

«Сьогодні все зачинене, клуби забиті цвяхами – відбувається “оптимізація”», - коментує гість програми сучасний стан речей в Україні. Окрім того, закривають і школи, і фельдшерсько-акушерські пункти.

Петро Мага несхвально ставиться до закону, згідно з яким відстань від районного центру до населеного пункту не має перевищувати 40 км. Він наводить випадки, коли це не можливо. Наприклад, до одного населеного пункту Житомирської області їхати 93 км по бездоріжжю. «Довезти яку-небудь жіночку похилого віку звідти до районної лікарні – то в принципі, назад уже можна везти, аби поховати», - пояснює Мага.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

З іншого боку, в Україні є майже вимерлі села. Петро Мага ділиться своїми враженнями від таких вже майже не населених пунктів на Чернігівщині. «Єдине, що говорить про те, що там вирувало життя – величезні кладовища», - зазначає він. Якщо раніше населення села складало 2500 людей, то зараз – всього лише 250 осіб. З іншого боку, його тішить наявність хоча би 32 дітей. «Бо коли є діти – село ще живе», - пояснює гість програми.

Окрім вимирання сіл, в Україні спостерігається і вимирання культури. Саме так Петро Мага коментує засмічені ліси, ріки та лайку на вулицях з вуст дітей. На його думку, безкультур’я прямо пов’язане із серйозними суспільними проблемами.

«Я бачу в різних тік-токах, як усміхнені мамаші знімають на відео їхніх дітей, що матюкаються», - розповідає він. Петро Мага в цій ситуації звинувачує не дітей, а батьків, які привчають своїх нащадків до безкультур’я з юних літ. Отже, можна не дивуватися молодому поколінню, варто лиш поглянути на себе.

Вражений відсутністю елементарної культури Петро Мага і в акторському середовищі. Молодому поколінню бракує загальної освіти, тяги до цих знань і поваги. «Він не чув прізвище Товстоногов. Не знає імен акторів, жодної п’єси, для нього Шекспір – це персонаж пісні Козловського. Він більше нічого не знає…», - підсумовує актор.

Нагадаємо, відомий український актор розповідає про початки своєї кар’єри та зустріч із автором гімну СРСР.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Петро Мага визначив причини відмирання акторської школи.