В Україні широко поширена думка, що наші публічні політики і політичні партії – лише маріонетки, якими маніпулюють закулісні господарі. Але чи є в країні справжня політика, яка дійсно висловлює інтереси широких суспільних верств?

Ситуацію в програмі "Що далі?"на каналі" Знай 24» коментує філософ, політолог, керівник Стратегічної групи» Софія " Андрій Єрмолаєв.

"Як би політтехнологи і політичні інвестори за допомогою медіа не маніпулювали цією сферою, справжнє політичне життя не зупиниш. Якщо політична сфера узурпована тими, хто управляє фасадом – виникає контреліта і контрполітика. Можливо, на тлі війни, економічних проблем і високої швидкості змін, які ми спостерігаємо в сьогоднішній Україні, цей процес дещо затримався, але за законами історії він неминучий», - упевнений він.

Єрмолаєв вважає, що якщо влада ігнорує інтереси великих соціальних груп або прагне їх обдурити, то ці інтереси нікуди не зникають – просто починають виражатися в іншій формі. Наприклад, в Україні, країні все ще індустріальній, важливу роль відіграють люди найманої праці, і хтось їх так чи інакше представлятиме. Якщо старі профспілки і ліві партії скомпрометовані, на їх місце прийдуть нові.

Популярні новини зараз
ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Досить близько до найманих працівників стоять дрібні підприємці - вони працюють точно так само, тільки не на господаря, а самі на себе. Є і середній клас, який теж хоче, щоб його голос був почутий.

"Їхні інтереси теж погано представлені в політичній системі. І вони теж утворюють асоціації-наприклад, асоціацію малого та середнього бізнесу. Грунт для контрполітики і контреліт вже сформований", - резюмує коментатор.

Раньше, як повідомляє Знай.иа, Андрій Єрмолаєв зазначав, що конфлікт є суттю сучасного українського суспільства і держави.

Також він вказував на важливість науки для розвитку політичної системи.