Функція та значення грошей у сучасному світі змінилися в гірший бік.

Так у програмі «Що далі» на каналі «Знай24» заявив футуролог Олексій Толкачов.

«Гроші стали ідеальним товаром», - запевняє футуролог. Олексій Толкачов розповідає, що із трьох наявних своїх функцій гроші виконують переважно одну – є інструментом накопичення та заощадження. Тобто у сучасному світі відбувся перекіс.

«Виходить, що гроші, як кров економіки, замість того, щоб циркулювати по всіх судинах і працювати, застоюються в певних органах, де їх стає занадто багато», - метафорично пояснює він.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

З іншого боку, футуролог не покладає надій і на біткоїн як на валюту майбутнього, адже криптовалюта не може виконувати всіх необхідних функцій. «Біткоїни – це не валюта, це спекулятивний товар», - вважає експерт. Толкачов пояснює, що біткоїни переважно виграють або програють, але ними рідко розплачуються. Для цього використовують гроші в електронному вигляді – номери банківських карт та електронні рахунки.

Ефективною концепцією майбутнього Толкачов вважає демередж, чиє авторство належить німецькому економістові Сільвіо Гезеллю. «Це коли за користування грошима ви повинні заплатити певний відсоток щомісяця за забезпечення платіжної функції грошей». У такому разі, вважає футуролог, гроші з товару перетворяться на послугу та повернуть собі своє первинне призначення – бути інструментом розрахунків.

Толкачов вважає, що в такому разі в майбутньому кожен громадянин сам зможе обрати, що і коли використовувати для розрахунків – гривні, криптовалюти чи якісь локальні кошти.

Нагадаємо, Єрмолаєв вважає, що нова трансформація становить загрозу світу.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що комерційні банки заробляють на завищенні процентної ставки.