Політолог Руслан Бортнік в своєму блозі розповів про прийняття в першому читанні законопроекту про обчислення часу, а також про те, чому він потрібен Україні.

Згідно з цим законопроектом, пропонується насамперед відмовитися від переведення стрілки годинника і залишити країну постійно на умовному зимовому часі. Якщо за закон не проголосують у другому читанні до наступного, запланованого на кінець березня переведення годинників, то Україна чекає вже два таких переведення: в березні - на літній час і в жовтні - на зимовий.

«Мене розсмішила аргументація переведення і відмови від переведення годинників, а тема, до речі, вічна - я не пам'ятаю парламенту в Україні за останні 20 років, який би не займався переведенням годинників. Всі намагаються, як на мові історії, або чомусь ще завжди піаритися на цій темі. Але серед серйозних аргументацій щодо того, що це негативно впливає на здоров'я громадян, на першій сторінці пояснювальної записки написано, що головне, що переведення годинників буде позитивно впливати на державну безпеку, інформаційну безпеку України, тому що в країні-агресорі інший час», - каже політолог.

За його словами, автори закону вважають, що оскільки у нас з Росією буде різний час, це позитивно вплине на ситуацію з нашою безпекою.

«Авторам таких змін та доповнень я хочу сказати, що навіть стоячий годинник двічі на добу показує правильний час, і якщо Росія буде переводити час, то півроку ми будемо жити все ж по одному часу», - зауважив Бортнік.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Він також розповів, що автори законопроекту скромно промовчали про те, що в ЄС час все ще переводять час, коли намагалися при аргументації спертися на європейський досвід. Бортнік розповів, що в структурі ЄС є директива, згідно з якою потрібно розглянути можливість і доцільність не перекладати час в європейських країнах, але це поки лише плани.

«В принципі, переведення годинників свого часу з'явився як інструмент або як побічний продукт індустріалізації, коли намагалися в силу розвитку промисловості, великого енергоспоживання промисловості, велику завантаженість транспорту робочими, змістити ці періоди, пікові цикли навантаження на ті ж енергетичні потужності на більш світлий час доби», - розповів політолог.

Таким чином люди намагалися розмити ці піки і зняти навантаження з енергетичних систем, зняти навантаження з транспорту і, отже, спростити і здешевити індустріальні процеси.

«Звичайно, в країні, яка відмовилася від індустріалізації, яка поступово перетворюється в чисто аграрну країну, напевно, переведення годинників вже і немає необхідності проводити», - заявив Бортнік.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Україна може назавжди залишитися на «зимовому» часі: парламент проголосував «за».

Нагадаємо, Бортнік заявив, що більшість європейських країн підтримує ідею про більш суверенної і автономної Європі.