Третій тур на президентських виборах 2004 року багато чого змінив у долі України. Але чим він був за своєю суттю: юридичною необхідністю, політичною домовленістю або проявом логіки обставин?

На це питання в програмі «Культ особистості» відповідає історик і політолог Кость Бондаренко.

«Це був перший випадок в історії України після прийняття Конституції в 1996 році, коли еліти зрозуміли, що в конституційних рамках неможливо домовитися, встановити істину - і, відповідно, вийшли за ці рамки. У 2004 році з'явилася теза «Дух закону повинен домінувати над буквою», який пізніше не раз повторювали наші політики. Саме у 2004 році було прийнято компромісне рішення: парламентська більшість погоджується на переголосування, але ставить умовою внесення змін до Конституції, які обмежать можливість переможця впливати на ситуацію в країні», - розповідає він.

Бондаренко нагадує, що до цього в Конституції були прописані практично диктаторські повноваження президента. Жоден його європейський колега не мав такої влади, крім білоруського і частково французького.

Популярні новини зараз
Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

«Україна до 2005 року була суперпрезидентською республікою. Потім можливості президента впливати на парламент і уряд були обмежені. Це і була конституційна реформа, яка перетворила президентську республіку на парламентсько-президентську», - каже Кость Бондаренко.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, цей політолог розповів про те, як поводилися Ющенко і Янукович під час Помаранчевої революції.

Також Бондаренко дав оцінку діяльності Віктора Януковича на посаді прем'єр-міністра.