До санкцій, введених президентом за рішенням Ради національної безпеки та оборони України, можна ставитися по-різному, але факт залишається фактом: це покарання, яке було застосовано в позасудовому порядку. Чи не таїть воно якихось небезпек на майбутнє?

Ситуацію в програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24» коментує кандидат юридичних наук, адвокат, політолог, асистент кафедри конституційного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олександр Москалюк.

«Що стосується санкцій через механізм РНБО, то сам я не прихильник такого формату юридичних дій. У демократичній державі вони в будь-якому випадку повинні здійснюватися - щодо своїх громадян - через судові рішення. Вводити санкції відносно своїх громадян через рішення РНБО - значить відкривати ящик Пандори. Що найгірше, це може сподобатися - а запобіжного механізму немає. Цей прийом можна використовувати один раз - а потім і в інший раз, і в третій ... », - побоюється гість програми.

Він нагадав, що досвід європейських країн показує: навіть там важко впоратися з тими явищами, які кидають виклик демократії. Що ж говорити про Україну? Тут навіть найпозитивніші починання можуть обернутися на шкоду демократії.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

«Корупція - надзвичайно абстрактне слово, його можна застосувати мало не до будь-якої людині. Тому бажано, щоб санкції все-таки ґрунтувалися на якомусь конкретному юридичному факті. Для мене як юриста це було б більш прийнятно», - говорить Олександр Москалюк.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, цей юрист оцінив політичний вплив олігарха Ігоря Коломойського.

Також Москалюк дав прогноз щодо подальшого розвитку ситуації з американськими санкціями проти Коломойського.