В ефірі програми «Конституційна кухня» Геннадія Друзенка політик Тарас Стецьків, один із свідків та учасників ухвалення української Конституції, розповів про компромісний характер Конституції 1996 року.

«Якщо дивитися з висоти сьогоднішнього дня, з 2021 року, то наша конституція була дуже «лівацькою». Тобто записували все, що тільки душа бажала. І зрозуміло, що на той момент проти цього не було скільки небудь видимої протидії. Ну як було заперечувати проти безоплатного житла? Погоджуюсь з твердженням, що конституція завжди є плодом політичного компромісу і політичної боротьби», - каже Стецьків.

Він розповідає, що представники лівої ідеології підходили до створення основного закону з псевдосоціальними гаслами, натомість борцям за українську ідентичність принциповими були такі речі, як державні атрибути, символи, мова та інші. Тому їм доводилось домовлятися і голосувати за певні положення конституції, аби інша сторона проголосувала за їхні пропозиції.

«І до цього можна по-різному ставитись, але давайте дивитися на те, що і українська державність народилася в результаті компромісу. Ми, навідміну від поляків, де перемогла солідарність, були в меншості», - зазначає політик.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними
Показати ще

Він розповів про те, що конституції 1996 року передував конституційний договір, який рік перед тим був прийнятий в парламенті і це був ще більш класичний приклад компромісу. Європейська історія навряд чи має приклади укладення такого унікального документу.

«Загальна філософія цього конституційного договору полягала в тому, що ми химерно шукали компроміс між владою парламенту і владою президента, якщо брати до 1995 року, наприклад, 1990 року, то реально класична фраза Плюща про те, що парламент може все - це була класика жанру», - розповів Стецьків.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Єрмолаєв розповів, що політика повинна спиратися на базу, яка народжується наукою.

Нагадаємо, Андрусів заявив, що державні посадовці «відбувають номер», а не прагнуть увійти в історію.