В ефірі програми «Культ особистості» Руслана Бізяєва політичний філософ і керівник стратегічної групи планування «Софія» Андрій Єрмолаєв розповів, які три основні складові забезпечують сучасним державам процес вироблення майбутнього.

Він розповів, що у відносно стабільну стійку соціальну систему, яка нам відома, як сучасна національна держава, інституційно закладена тема забезпечення розвитку інститутів, про яку всі говорять. При цьому найважливішою складовою сучасних відносно стабільних суспільств є прямий зв'язок між сферою знання, пов'язаної з нею освіти і стратегування.

«Стратегування в сфері держави - це проекти рішень, програма розвитку, що продукуються політичною елітою, яка має мандат: парламент, державна влада або з президентурою, або з виконавчою владою, і це документально оформляється. Але ж це взагалі можливо тільки в разі, якщо політика спирається на якусь базу, а як ця база народжується? Вона народжується сферою, в якій знання є постійним продуктом - це наука», - розповідає експерт.

Також він зазначає, що сюди відносимо й експертне середовище, яке більш інструментальне, яке підказує варіанти рішень або робить зауваження, чомусь непрацюючому пропонує альтернативу. За його словами, це сфера освіти, в якій готуються ті, хто здатний брати участь у виробленні і реалізації.

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову
Показати ще

«Грубо кажучи, наука, освіта і експертне середовище - це три найважливіші складові, що забезпечують цей процес вироблення майбутнього. Це контактна сфера, обов'язкова для політичної системи в цілому, і для державної машини зокрема», - вважає Єрмолаєв.

При цьому він зазначає, що у випадку з Україною ми стикаємося з тим, що тут сталося за останні років 20 - 25 якесь обвалення саме цих трьох найважливіших основ функціонування сфери вироблення знання про себе, які що дозволяють вибудовувати довгострокові цілі програми реалізації.

Раніше Знай.ua повідомив, що Кущ пояснив, чому економіка знань і наукові інновації стануть запорукою виходу з кризи.

Нагадаємо, Андрусів заявив, що ключова проблема влади - це кадри.