Політик Тарас Стецьків у програмі «Конституційна кухня» Геннадія Друзенка сказав про недоцільність теперішньої моделі Конституційного суду, а також висловив сумніви з приводу правомірності існування такої інституції в Україні.

Стецьків і Друзенко вели розмову про реалії судової системи України. «Це замкнута каста, тим більше, вона є тотально корумпована», - вважає гість програми. На його думку, теперішня модель Конституційного суду недоцільна. Відзначається його відірваність від інших гілок влади, а також від права як поняття в принципі.

«Конституційний суд не заслужив того рівня довіри і того рівня легітимності, який би ми хотіли мати», - зазначає він. А відтак, владі передусім потрібно провести реформи в Конституційному суді, але чи вдасться відновити довіру і як – це інше питання.

Якщо оглянутися назад, як зазначає політик, то можна побачити таку ж модель судової інституції. Зокрема він говорить про Конституційний суд 1996 року, перший склад якого та голову нав’язав Кучма. Навіть тодішній парламент вважав, що його рішення не відповідають законам. Отже, впродовж всієї своєї історії інституція, на думку експерта, компрометувала себе.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

«Треба добре подумати, чи така інституція, як Конституційний суд, має право на існування в українській державі, яка має зараз 30-ту річницю незалежності», - сумнівається Тарас Стецьків.

Нагадаємо, Стецьків вважає, що українська державність народилася в результаті компромісу.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що продовження політики пристосування небезпечне для України.