У своєму блозі політолог Руслан Бізяєв розповів про неочевидних аспектах тісної співпраці США і СРСР, зокрема в сфері авіавиробництва.

Він розповів, зокрема про допомогу американців у створенні ВВС РККА. Для початку США допомогли спроектувати ГЕС - це алюміній. Заводи з виробництва алюмінію допомагали будувати і оснащувати теж американські партнери.

«Але цього було явно недостатньо. Як відомо, мотор - серце літака. Саме навколо характеристик мотора конструктори того часу проектували літак. Мотори "Райт Циклон" і "Прат енд Уїтні" піднімали в повітря кращі в світі на той момент полікарпівські винищувачі І-15 і І-16 і дальній бомбардувальник ДБ-3. А наймасовіший бомбардувальник ВПС РККА СБ - це подальший розвиток ідей, закладених в американських B-10 і B-12 Мартін», - каже Бізяєв.

Він розповів, що стратегічні бомбардувальники ТБ-3 комплектувалися автопілотами фірми "Сперрі". І коли СРСР в 1939 році напав на Фінляндію, основу ВВС РККА на той момент становили саме ці типи машин. Сталінські соколи бомбили Гельсінкі, завдяки США, а у відповідь США ввели проти СРСР "моральне ембарго".

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень
Показати ще

«Суть ембарго - тріску багато, толку мало. Виступаючи на сесії Верховної Ради СРСР, тодішній міністр закордонних справ В.М. Молотов констатував: "... наші відносини з США в 1939 році не покращились, і, мабуть, не погіршились". Тобто, плювали ми на моральне ембарго. Але чи не бив товариш Молотов понти? Ні, не бив. В цей самий час радянські інженери не вилазили з американських військових заводів, про що заступнику Наркому закордонних справ СРСР товаришеві Вишинському в квітні 1941 року прямим текстом говорив посол США в СРСР Штейнгард», - каже Бізяєв.

Він нагадав усім зрозумілий термін «радянський військовий інженер на американському авіазаводі», які славно працювали в США аж до 1946 року і в кінці-кінців добралися до Лос-Аламоса. На можливі заперечення про те, що вони погналися за «легким доларом», Бізяєв зазначив, що це був продуманий продаж.

«І поки ліва «рука» допомагала Сталіну, права не забувала про Гітлера», - підсумував експерт.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Бізяєв застеріг українську владу від повторення помилок гетьмана Скоропадського.

Нагадаємо, Бортнік заявив, що більшість європейців вважають політичну систему США розбитою.