Своїми думками щодо консорціуму підприємств і компаній на території СНД поділився Андрій Єрмолаєв, політолог, філософ і президент Центру соціальних досліджень «Софія», у програмі «Романенко. Бесіди».

Експерт зазначає, що питання консорціуму підприємств і компаній на території СНД торкається іншого важливого питання – чи приєднається Україна до євро-азіатських інтеграцій.

«Показник ефективності економічних союзів СНД “пробуксував”, які Україна ініціювала, але фактично туди не входила», - каже він. Як відомо, 1993 року президент України Леонід Кучма підписав програмну заяву, але з певних політичних та економічних причин рішення так і не ухвалили.

Ідея ЄврАзЕс, на думку Єрмолаєва, передбачала не просто нову, але й глибшу інтеграцію: мовляв, «різними глибинами» інтеграції розглядали і Митний союз, і в подальшому єдиний економічний простір. Важливою частиною процесу інтеграції мали стати нові регіональні промислові зв’язки, великі компанії міжнародного рівня, а провідна роль відводилась би монополістам.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

На думку Андрія Єрмолаєва, Україна в цьому проєкті інтеграції була би не лише ринком чи джерелом виробництва високотехнологічного рівня, але й стала би важливим учасником інфраструктури континенту. «Транспорт енергетичний, залізничний, авіасполучення – все це передбачалося як розвиток єдиної наддержавної інфраструктури, у якому приймали б участь держави, їхні активи та крупні компанії, які вже фактично функціонували на рівні негласних спільних бізнес-підприємств», - пояснює він.

Нагадаємо, Єрмолаєв пояснив, чому Україні небезпечно продовжувати вести політику пристосування.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що теперішня українська влада не займається інформаційною політикою.