Філософ і політолог Андрій Єрмолаєв в програмі «Культ личности» пояснив, що таке національні інтереси.

«У нас часто вже навіть затертим є термін національний інтерес, але він часто зводиться, особливо в останнє десятиліття, до інтересу державного, яке межує з темами безпеки», - говорить експерт.

За його словами, національний інтерес – «куди більш глибоке поняття».

Єрмолаєв підкреслює, що національні інтереси об'єднують в собі три важливі складові:

Інтереси державної політики

«Власне державні інтереси, які в більшій мірі пов'язані саме з питаннями безпеки і, звісно, все, що пов'язано з ефективним функціонуванням і цілісністю конституційного ладу як системи», - розповідає філософ.

Популярні новини зараз
Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Економічні інтереси

«Причому інтереси тієї групи капіталу переважно, який безпосередньо пов'язаний з розвитком, прогресом країни. Тому що економіка – явище складне. Велика частина людей пов'язана з якимись простими видами діяльності і мало стурбовані якимось довгим майбутнім. Але все-таки в кожній економічній системі є групи капіталу (активи, робоча сила, наука, технології), які визначають обличчя, амбіцію і, якщо хочете, наше становище в світі.

Ми взагалі увійшли в епоху, коли визначальним рисами сили є не просто якийсь товар/послуга, а технологія, що продається. Це вже не тільки питання прибутковості для економіки, не тільки питання статусу, амбіцій, це ще і питання світового панування. Ми увійшли в епоху великих імперіалістичних технологічних воєн», - стверджує Єрмолаєв.

Соціальні інтереси

«Це якийсь баланс культурних потреб. Всі суспільства складні. Дуже мало суспільств гомогенних, коли всі однакові, грубо кажучи. Якщо не задовольняється цей інтерес – відбувається перекіс, виникають напруги і навіть конфлікти», - говорить він.

Політолог зазначає, що політика соціальних інтересів – це політика балансів.

«Національний інтерес в цілому – це ось цей баланс між інтересами капіталу, який визначає обличчя і забезпечує динаміку країни і визначає її потенціал в світі, державний інтерес, пов'язаний з безпекою цієї системи, і соціальний інтерес – це внутрішній баланс різних соціальних груп, які складають наше складне велике суспільство. Тому політика соціальних інтересів – це політика балансів і по зовнішньому контуру, і по внутрішньому контуру», - підсумував Єрмолаєв.

Раніше Знай.uа повідомляв, що Кость Бондаренко розповів про роль Азарова в «Партії Регіонів».

Також Бондаренко розповів, хто поділив Україну на захід і схід.