У своєму блозі політолог Руслан Бортнік розповів про нещодавно прийняте рішення РНБО щодо голосування депутатів за Харківські угоди, а також пояснив, чому Україна їх до сих пір не скасувала і як це буде використано проти Порошенка.

«РНБО прийняла рішення дати доручення правоохоронним органам розслідувати по ст. 111 КК України (державна зрада) голосування депутатів і взагалі ратифікацію Харківських угод. Нагадаю, що в квітні 2010 року парламент 236 голосами ратифікував Харківські угоди, які продовжували термін перебування Чорноморського флоту РФ на 25 років - з 2017 до 2042 року», - розповів Бортнік.

Він відмічає, що угоди ці досі дійсні, ніхто їх досі не скасував. Проте тут є певна логіка, тому що Росія зі свого боку скасувала ці угоди, але Україна не визнає цієї відміни і сама вважає їх дійсними.

«Логіка полягає в тому, що за цими угодами Україна вдає, що Росія визнає український статус Криму, адже Росія домовляється з Україною про розміщення свого флоту в українському Севастополі. Ось таке політико-юридичне позиціонування, напевно, є причиною того, що ці угоди досі не скасовані», - каже політолог.

Він каже, що список депутатів, які проголосували за це рішення, дуже цікавий, звичайно, там є всі регіонали, комуністи - цим нікого не здивуєш. Але там є цікаві прізвища, наприклад, чинний в.о. глави КСУ Сергій Головатий. Бортнік вважає, що складно сказати, чи буде в відношенні нього розслідування, адже з ОП у нього, начебто, все добре. Також в списках є губернатор Одеської області Греневецкій, нещодавно призначений президентом на цю посаду, Литвин, Деркач, ексвласник «Прямого» Макеєнко та інші.

Популярні новини зараз
Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

«Мені здається, що ці списки - це найважливіше в цьому процесі, тому що юридично притягнути до відповідальності депутатів за це голосування неможливо, навіть в рамках нашої політичної системи. Тому що 80 стаття Конституції встановлює, що депутати не несуть ніякої відповідальності за свої голосування. Тобто юридично неможливо притягнути», - пояснює Бортнік.

При цьому він зазначає, що політично опонентів атакувати і дискредитувати цілком можна і не дарма на брифінгу за підсумками засідання РНБО Данилов передавав «привіт» Литвину, який сьогодні бореться за посаду ректора КНУ ім. Шевченка. Крім цього, на його думку, це може бути певний «привіт» і Петру Порошенко, який хоч і не голосував за угоди, але активно їх підтримував.

«Сама активація теми Харківських угод - це активація того, що Порошенко їх підтримував свого часу. Інформаційно це проти нього будуть використовувати. Крім того, це спроба розіграти патріотичну карту, показати наскільки ми патріоти: навіть попередня влада цього питання не піднімала, а ось ми піднімаємо», - вважає Бортнік.

Нарешті, третя причина такого рішення, на думку експерта - це розігрів ситуації під Кримську платформу, яка буде організована напередодні або після дня Незалежності і розгойдування кримського питання.

Як повідомляв Знай.ua, раніше Бортнік виніс оцінку роботи уряду: сірість і занепад економіки.

Нагадаємо, Бортнік також заявив, що Кримська платформа навряд чи призведе до зміни ситуації з приводу Криму.