Анексія Криму стосується не тільки України, а надає загрозу всій світовій спільноті. Так заявив в програмі «Романенко. Бесіди» дипломат, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Хорватія та Боснії і Герцеговині Олександр Левченко, а також розповів, чому в цьому відношенні дуже важливим є створення Кримської платформи.

«Як перший хід, як якийсь рух - це дуже прогресивно, тому що до Кримської платформи у нас взагалі не було платформи для обговорення питання деокупації Криму. Тобто по Донбасу у нас платформа є одна - нормандський формат, а по Криму немає», - говорить експерт.

Саме тому дипломат вважає створення Кримської платформи дуже позитивним рішенням, яке дасть можливість тримати питання Криму на порядку денному і збирати якомога більшу кількість представників з різних країн світу для його обговорення, адже така спроба анексії - дуже небезпечний прецедент.

«Так, вже відгукнулася досить велика кількість країн. Я згоден, що позиція Китаю нам теж дуже важлива, крім того, Китай теж підписався в другій лінії під Будапештським меморандумом, а це територіальна цілісність України. Ми ж віддали третій ядерний потенціал, від цього, так би мовити, багато країн заощадили величезну кількість грошей. Один аналітик порахував, що країни НАТО заощадили близько трильйона доларів на тому, що ми ядерно роззброїлися», - говорить Левченко.

Дипломат зазначив, що відповідати і формувати правильну політику перш за все потрібно нам, але послатися на таку цифру під час обговорення питання теж непогано. При цьому, відповідаючи на питання, наскільки реальним є питання повернення Криму, Левченко заявив, що на сьогоднішній день це точно неможливо.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

«Росія знову говорить, що вона навіть не збирається обговорювати це питання. Говорити про те, що тиск на Росію явно не достатній, вона в собі дуже впевнена вона зневажає міжнародні відносини міжнародне право. Тому цю критичну масу тиску на Росію треба хоча б через Кримську платформу підтягувати», - вважає Левченко.

Він каже, що МЗС варто ініціювати перед усім міжнародним співтовариством пропозицію, що потрібно на порядку денному відносин кожної країни з Росією обов'язково ставити питання по Криму. Адже Крим - це питання територіальних претензій, які можуть в світі зростати з геометричною прогресією, якщо це проковтнути.

«А якщо кожна країна у відносинах із Росією промовляє якісь свої двосторонні питання ще раз заявить про те, що вона жодним чином не визнає спробу анексії і її принципова позиція в тому, що Росія повинна подумати, яким чином все-таки вирішити ситуацію і повернути статус-кво - це було б дуже-дуже непогано, якби хоча б для початку країни НАТО і ЄС це зробили», - заявив Левченко.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв, що Зеленський заручився підтримкою Австрії і зробив заяву по Криму: "Прискорити повернення".

Раніше Бортник заявив, що Кримська платформа створює нове поле політичної гри.