Впродовж всієї історії політика Росії щодо Криму мала колонізаторський характер. Так сказав у програмі «Романенко. Бесіди» дипломат Олександр Левченко, розповідаючи про зміни, які відбулися в житті кримчан після анексії, та заміщення населення на півострові Крим з боку РФ.

Дипломат нагадує про референдум на захопленому військовиками півострові, рішення про який прийняли лише 30 із 100 депутатів Верховної Ради Криму. Саме цей інцидент призвів до того, що відбувається зараз у Криму. Він наводить дані про погіршення рівня життя кримчан сьогодні порівняно із 2014 роком до анексії. Зокрема, йдеться про зниження купівельної спроможності грошей. Тому Левченко вважає, що, якби у 2014 році населення Криму знало про ці наслідки приєднання до РФ, то проросійська його частина змінила би свої позиції.

Інше важливе питання – це забезпечення півострова водою. На думку Левченка, його мав вирішити проєкт «Новоросія»: «Тобто створення другої проросійської держави на території України, яка нібито була б незалежною, і звідти водичка йшла б на Кримський півострів». За такого розкладу питання було би вирішене, тим не менш, цього не сталося. Дипломат розповідає, що ситуація із водою на півострові навіть погіршилася: через привезених задля окупації пів мільйона силовиків збільшилася загальна кількість населення, отже, потреби води – теж.

Дипломат прокоментував і питання демографічної ситуації на півострові. Він зазначає, що національний склад населення Криму з 18 століття вже ніколи не був однорідним та стабільним. За даними 1783 року частка кримських татар порівняно із іншими жителями становила 97%, але потім виникало багато російських дивізій, водночас самі кримські татари не мали аналогічних підрозділів.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

«Депортація - це перше, з чого почала Російська імперія», - зазначає Левченко. Він розповідає, як спершу депортували греків і вірмен, які проживали на півострові тисячі років, далі, за Катерини ІІ, кримських татар, тоді генуезців та італійців. Так Росія впродовж століть змінювала національний склад населення півострова. «Ми знову бачимо заміщення населення Криму - це небезпечна політика, фактично колонізаторська по відношенню до півострова», - підсумовує дипломат.

Нагадаємо, Томенко розповів про незаконний кримських референдум.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що мотивація в частинах ЗСУ у 2014-2015 році була на порядок вище, ніж зараз.