У програмі «Суть событий» журналістка Катерина Котенкова розповіла про ризик зниження пенсій.

«Прем'єр-міністр Денис Шмигаль вважає, якщо нічого не змінювати, то через 15 років українці взагалі не будуть отримувати пенсії. Причина все та ж – демографічна ситуація. Каже, буде мало працездатних, але багато пенсіонерів. Співвідношення буде 1 до 2. Доведеться в два рази збільшити податки, щоб можна було утримувати пенсіонерів. Компанії вже не хочуть збільшувати податки. Збільшення в два рази неможливо. Ми не зможемо через років 15 платити пенсії майбутнім пенсіонерам. Ось така проста математика від прем'єра», - цитує Котенкова.

За словами журналістки, українці на пенсії отримують близько 29% останньої зарплати. Але поступово ця цифра знизиться до 18%. Наприклад, з зарплатою в 10 тис. грн зараз можна отримувати близько 2,87 тис. грн, а у 2055-му при таких же умовах буде вже 1,8 тис. грн.

«А все почалося ще в 2000 році, коли посилили вимоги до стажу: у нього перестали зараховувати період навчання, час, коли співробітник "значився", але не отримував зарплату і т.д, а з 2017 скоротили "вартість" кожного року стажу. В результаті всі пенсіонери за новими правилами отримують виплату на 26% нижче, демографічна ситуація в країні погіршується: працюючих менше, а число пенсіонерів (у відсотковому співвідношенні) зростає, зарплати у нас у країні невеликі, а ось тіньова економіка зростає, при тому, що економіка в цілому не розвивається», - підкреслила Котенкова.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Нагадаємо Знай.ua публікував заяву Котенкової, що думка про те, що багатії не будуть красти - це міф.

Раніше Знай.ua поширював прогноз Котенкової, що субсидії не допоможуть.