Генерал ЗСУ Сергій Кривонос у ефірі програми «Конституційна кухня» Геннадія Друзенка розповів про головні проблеми із територіальною обороною та офіцерів, які не приймають рішень без вказівки зверху.

«За 24 роки незалежності в українській армії було вбито касту офіцерів, які спроможні самостійно приймати рішення і діяти. Тому що більшість офіцерів, яка зростала відповідно на кар’єрних щаблях, якраз зростали не за рахунок самостійності і спроможності приймати рішення, а за рахунок мовчазності і покірності. Хто були зубаті і рішучі, тих, як правило, система знищувала. Це величезна проблема», - розповідає генерал.

Він зазначає, що не треба приймати ніякого рішення, що стосується оборони своїх військових частин. Статут визначає, що це якраз право застосування зброї в повному обсязі і без очікування команди зверху.

Другою проблемою військовий називає відсутність політичної еліти, державників з досвідом і зазначає, що ми не можемо собі уявити, наприклад, в США політиків віком 30-35 років на рівні парламенту у величезній кількості. Він порівнює досвідчених державників з дорогоцінним каменем, який час шліфує. Генерал вважає, що, аби підніматися вище по щаблях, людина зростає поступово по горизонталі і по вертикалі, отримуючи ті навички, ті здібності щодо прийняття рішень, розуміючи, як працює система зсередини і що за гвинтики в цій системі.

Популярні новини зараз
Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

«Реально, ті кримські козачки - це створена територіальна оборона росіянами на нашій території і ця територіальна оборона блокувала наші військові частини. Ось ми мовчазно спостерігаємо за процесами, які спочатку наші політики приймали. Це гра в шароварщину, але ця гра в шароварщину поступово виходила на рівень військових підрозділів і формувань. Те саме було на Донбасі - спочатку як гра», - каже Кривонос.

Він наводить приклад хорошої територіальної оборони, коли у Сватово невеличка кількість проукраїнсько налаштованих людей (до 30 чоловік), які мали свою мисливську зброю, об’єдналися і не допустили «зелених чоловічків». Кривонос зазначає, що це єдине місто, де не було навіть намагань, адже вони були знищені в зародку.

«Я опитував в 2014 році, а як же був захоплений Краматорськ, чому. Так от, коли йшло захоплення міліції, 300 міліціянтів українських сиділи в будівлі зі зброєю в руках, а 16 чоловік пана Гіркіна захопили. А якби всі 300 хоч по разу стрільнули у вікно в тих ворогів, то, повірте мені, не було б намагань. Але вони були зроблені озброєними рабами, не більш ніж, по ментальності, які неспроможні приймати рішення поки старший бог не скаже», - заявляє Кривонос.

Раніше Кривонос заявив, що він знає, які накази було віддано росіянам, коли вони захоплювали Крим.

Як повідомляв Знай.ua, Левченко заявив, що країни НАТО заощадили близько трильйона доларів на тому, що ми ядерно роззброїлися.