В ефірі програми «Конституційна кухня» Геннадія Друзенка Генерал ЗСУ Сергій Кривонос розповів, чи мала змогу Україна захистити свою територіальну цілісність в 2014 році і чи пішла б по-іншому наша історія, якби ми почали давати відсіч у Криму.

Зокрема він зазначає, що у 2014 році на місці головнокомандувача він віддав би наказ чинити спротив.

«По-перше я знаю, які накази було віддано росіянам коли вони захоплювали Крим, бо в серпні і у вересні 2014 року на допитах російських полонених якраз деякі з них брали участь (в захопленні Криму, - ред.) і чітко казали, що була команда в разі активного супротиву з боку українських військ операцію згорнути - це перше. По-друге, ми пропонували певні речі, які ми розуміли, що значно ускладнять захоплення Криму, але на той момент керівництво ЗСУ на це не зреагувало», - розповів Кривонос.

Він розказав, що це стосувалось в першу чергу блокування спроможності аеродромів, одна з найпростіших речей, яку можна було зробити. По друге те що основна кількість тих людей, що безпосередньо висаджувались в Криму, більшість йшла з боку Севастополя, а для того, щоб звідти дійти до Сімферополя, треба проїхати частину гірської місцевості.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

«Блокування цих ділянок значно спокійніше проводилось би при невеликій кількості військ. В свій час, проходячи службу в Криму, ми ці питання неодноразово опрацьовували: по блокуванню доріг, перевалів гірських, і це не є така велика проблема», - вважає Кривонос.

При тому, що сил та засобів дати відсіч в України вистачило б, він відзначив, що перший етап операції по недопущенню захоплень українських територій почався 31 січня 2014 року і уже 6-7 лютого повинен був початись 2 етап, проте не було підписане бойове розпорядження генерала Замани і безпосередня операція зависла в повітрі. Кривонос також розповів, що і не було дано розпорядження, коли в останню ніч зняття пана Замани він стояв з бойовим розпорядженням проекту на підпис і задавав питання, що робити з його десантниками, адже він тоді керував штабом високомобільних десантних військ України.

«Так от якраз десантники - це єдиний військовий підрозділ, який вийшов з території Криму на своїй техніці з повною зброєю. Росіяни якраз цього забоялися і, розуміючи, що буде бій, вони випустили», - каже Кривонос.

Крім цього він зазначає, що ступінь провини тих, хто повинен був приймати рішення, має визначати суд та слідство, але він впевнений, що не потрібно «вішати» усе на Турчинова та стверджувати, що він винен.

«Ми не знаєм, що доповідалось і ким доповідалось пану Турчинову по реальній ситуації справ. Але, спілкуючись потім з Турчиновим, я розумію, що те, що він мені розповідав, що йому доповідалось, не відповідало дійсності в багатьох випадках», - заявив Кривонос.

Нагадаємо, Бортнік заявив, що Кримська платформа навряд чи призведе до зміни ситуації щодо Криму.

Як раніше повідомляла Знай.UA, Друзенко розповів, що російські бойовики можуть звинуватити Україну в недотриманні умов перемир’я.