На питання, чому за довгі 7 років, що триває війна, Конституція України не змогла стати символом боротьби, відповів генерал Збройних сил України Серій Кривонос у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня», а також розповів, як її сприймає українська громадськість зараз.

Сергій Кривонос звертає увагу на те, що в ситуації війни на сході та півдні говориться про захист територіальної цілісності, українського прапора, державного суверенітету, але жодного разу не згадується захист Конституції України.

У противагу цій ситуації він згадує США, де Конституція – чи не головний символ держави і державності для американського війська. Кривонос має відповідь і на питання, чому так склалося: отримання незалежності та Конституції далося американцям великою кров’ю, українцям же - порівняно спокійно. «Конституція в більшості сприймається не як те, що ми очікували, а те, що дали народу, не пояснюючи цінності», - стверджує Кривонос.

На його думку, якщо в рамках експерименту питати пересічних українців про Конституцію, то більшість не скаже, що ж це таке і що вона означає. Конституцію не цінують на належному рівні, вважає він.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

«Так, це надбання кров’ю наших попередників, але, з урахуванням 70 років СРСР, нам в більшості радянська система стерла сприйняття нас як нації і сприйняття нас як безпосередньо державників», - вважає Сергій Кривонос. А відтак сучасне українське суспільство не виформувало для себе відповідних цінностей.

З іншого боку, він відзначає глибше розуміння суті Конституції України та усвідомлення себе як українців у західних областях, зокрема у Львові. Це пов’язано із пізнішою появою на цих територіях радянських військ, а відтак тут ще живі люди, які пам’ятають пролиту кров і розстріли за національні ідеї.

Нагадаємо, Кривонос пояснив, чому владі вигідне негативне ставлення до армії.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Левченко розповів про негативні зміни в житті кримчан після анексії.