Спроба Росії анексувати Крим руйнує існуючі міжнародні правові відносини. Так в ефірі програми «Романенко. Бесіди» заявив український дипломат Олександр Левченко, а також розповів, на що розраховувала Росія на початку окупації півострова.

«Це абхазький сценарій. При чому, хто ось це запропонував - засланих козачків тоді в найкритичніший для української держави момент, коли все слабке, немає уряду, Росія тільки шукає приводу втрутитися? І всі ж знають, з чого почалася війна в Абхазії - з цього закону про грузинську мову, це ж відомо давним-давно. Ті сили, ті люди, які це запропонували - це і є приховані агенти Кремля. І нехай вони не надягають цих вишиванок, не читають Шевченка, бо вони завдали величезної шкоди таким ходом», - говорить Левченко.

Він зазначає, що саме відсутність реакції 27 і 28 лютого, а також 1 березня так негативно вплинула на ситуацію. І навіть 1 березня вже в другій половині дня було пізно починати дії, це була б уже запізніла реакція з меншим коефіцієнтом корисної дії і з незрозумілим майбутньому розвитком подій.

«Тобто якби діяли 27-28, я думаю, що ось цього розвитку подій, напевно, не було. Я чув інсайдерську інформацію, що максимально, на що вони претендували - це на Севастополь. Потім десь вони б показали силу, ми трохи злякалися, пішли б на переговори. Розраховували максимум на Севастополь, а отримали весь Крим, ще й частину Донбасу», - заявив Левченко.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Таким чином, росіяни вичавили максимум з цієї ситуації, що не можна сказати про українську сторону, для якої відбувся далеко не кращий сценарій. При цьому, Левченко вважає, що хоч і не можна сказати, що можна було всьому запобігти, тим більше постфактум розмахувати кулаками немає сенсу, але, тим не менше, якісь речі можна було відіграти.

«І ми знову ж таки залишаємося при тій думці, що якби в Криму все це зупинилося, то, звичайно, не було б Донбасу. Можливо, там пішли б на якісь поступки в самому кримському питанні, але далі не було б цього. І дуже шкода, що таким чином відбулося. Але потрібно не шкодувати, а думати, як відігравати ситуацію назад», - розповів дипломат.

Як повідомляв Знай.ua, владі вигідно негативне ставлення до армії: Кривонос пояснив причини.