Українська мова повинна стати модною: цього можна досягти завдяки правильній стимуляції та фінансуванню.

Так у програмі «Що далі» на каналі «Знай24» заявив футуролог Олексій Толкачов.

Експерт вважає, що каральний орган, який має контролювати вживання української мови у суспільстві, зайвий. Він дотримується цієї думки попри те, що в принципі є прихильником методу контролю в державному управлінні. Тим не менш, до питання мови потрібно підходити з іншого боку.

«Мову необхідно зробити модною, популярною», - стверджує Толкачов. Він каже, що підприємства будуть використовувати українську на постійній основі, якщо побачать, що таких продажів більше.

Популярні новини зараз
Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Толкачов зазначає, що мода на українську мову вже була: наприкінці 90-х, на початку 21 століття, після 2014. «Дуже важливо цю хвилю не втратити. Дуже важливо підкреслювати вишуканість саме українською мовою», - вважає він. Тобто замість контролю та покарання потрібно використовувати метод мотивації.

Звертає увагу експерт також і на питання фінансування. Зокрема, Український культурний фонд, виділяючи кошти на різноманітні проєкти, створює великий шар україномовної культури.

На думку Толкачова, правильна стимуляція та фінансування – це ті методи, які допоможуть зробити українську мову престижною.

Нагадаємо, футуролог пояснив, чому важливо зберегти українську мову.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Толкачов назвав чотири професії майбутнього.