Минулого місяця тероргани Держекоінспекції розрахували майже 100 мільйонів гривень. Чверть від загальної суми збитків - майже 26 мільйонів гривень, розраховані у сфері лісових ресурсів.

«У минулому місяці територіальні органи ДЕІ здійснили 3219 перевірок дотримання природоохоронного законодавства на суб’єктах господарювання. За результатами перевірок інспекцією складено 3130 протоколи про адміністративні правопорушення. До адміністративної відповідальності притягнуто 2855 осіб.

Чверть від загальної суми збитків розрахована у сфері використання, відтворення та охорони лісів – це майже 26 мільйонів гривень. На порушників природоохоронного законодавства складено 703 адміністративні протоколи», - деталізував голова Держекоінспекції Андрій Мальований.

За словами посадовця, в Україні все ще відсутня ефективна система протидії порушенням у лісах. Перш за все, через занизькі штрафи для лісових браконьєрів.

«Так, згідно зі статтею 65 КУпАП незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників, перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників карається штрафом від 510 до 1020 гривень для громадян та від 2550 до 5100 гривень для посадових осіб. Натомість прибутки від тіньової заготівлі лісу складають сотні мільйонів гривень», - зазначив Андрій Мальований.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Голова ДЕІ підкреслив, що рішенням проблеми може стати прийняття законопроекту № 4451 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконну вирубку лісу», який наразі знаходиться на опрацюванні комітетів Верховної Ради. Він знано підвищує штрафи за статтями 64-66 КУпАП.

«А забезпечення невідворотної відповідальності за порушення забезпечуватиметься ефективним природоохоронним контролем. Для цього Держекоінспекція, зокрема, співпрацює з Національним центром управління та випробування космічних засобів, який надає супутникові знімки земної поверхні. З їх допомогою ДЕІ вже виявила декілька фактів незаконної вирубки лісу», - додав Андрій Мальований.

Також в Держекоінспекції проводиться оновлення-матеріально технічної бази. Наразі проводиться закупівля дронів, які стануть одним із інструментів виявлення порушень у лісах.