У програмі «Суть событий» журналістка Катерина Котенкова розповіла про майбутні пенсійні реформи.

«Українцям обіцяють збільшення пенсій майже в три рази. Від 3,5 до 7 тис. грн. Міністр соцполітики Марина Лазебная заявила, що відомство розробило систему, при якій дефіцит Пенсійного фонду не зростатиме, а пенсії можна буде рекордно підняти», - зазначила Котенкова.

За словами журналістки, міністр говорила про накопичувальних пенсії, які планують запустити в пілотному режимі вже з наступного року. А з 2023 року "пенсійний експеримент" збираються розширити на всю країну.

«На даний момент в Раді є декілька законопроектів по накопичувальних пенсій. Проект Кабміну і законопроект глави профільного парламентського комітету Галини Третьякової. Проект Кабміну стосується не всіх, а тільки пенсіонерів-пільговиків. Він прописує як будуть отримувати пенсії працівники зі списку шкідливих і небезпечних професій. Для цього планується збільшити відрахування з ЄСВ для працівників зі списку №1 на 15%, а зі списку №2 на 7%. Самі працівники нічого доплачувати не будуть», - сказала ведуча.

Котенкова додала, що для того щоб ця накопичувальна частина пенсії заробила, потрібно відраховувати підвищений ЄСВ, мінімум, 10 років для жінок і 15 років для чоловіків. Та й стосується він дуже вузького сегмента пенсіонерів.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

«Що до проекту Галини Третьякової, він стосується вже всіх пенсіонерів. Скидатися на пенсії будуть і люди і роботодавці – перші не менше 1% від зарплати, другі 2%. За розрахунками авторів проекту, до 2030 року середні відрахування з зарплат становитимуть 4%, до 2040 року – 5%, до 2050 року – 7%. При цьому середня зарплата в 2030 році буде близько 22 тисяч, в 2040 – 39,3 тисячі, в 2050 – 59 тисяч гривень», - підкреслила журналістка.

За словами журналістки, у 2030 році пенсійні відрахування складуть 880 гривень на місяць (по 440 гривень з працівника і роботодавця), до 2040 року – 1965 грн (по 982,5 гривень від кожної сторони), до 2050 року – 4130 гривень на місяць (більше ніж за 2 тисячі з працівника і роботодавця). Також планується створити пенсійне казначейство, яке буде отримувати премію у розмірі 0,1% від суми активів учасників. Пенсійні накопичення українців будуть розміщуватися в приватних ПФ.

Нагадаємо, Знай.ua публікував заяву Котенкової, що всього в Україні близько 2,7 млн ​​працюючих пенсіонерів.

Раніше Знай.ua поширював прогноз Котенкової, що субсидії не допоможуть.