Теми релігійних витоків сучасної політичної культури США торкнулися у програмі «Конституційна кухня» її ведучий Геннадій Друзенко, голова правління Центру конституційного моделювання, та гість Кирило Говорун, архімандрит, доктор філософських наук і професор Стокгольмської школи теології.

Говорун розповідає про одну справу, яка розглядала відповідність Першої поправки про розмежування сфер політики та релігії до реальної дійсності. Так, представник від Техасу, будучи консерватором у своїх поглядах, вказав на наявність десяти скрижалей у приміщенні суду. «Тобто дійсно ця традиція проникає навіть не на текстуальному, а на візуальному рівні», - пояснює гість програми важливість певних ритуалів та традицій для сучасної культури США.

Ці нюанси політичної культури американців принципові для розуміння й Конституції США. Далі архімандрит розповідає, з чого все почалося: 1620 року до Нового світу на борту англійського корабля «Мейфлавер» прибули 102 переселенці-пілігрими, серед яких були і дорослі, і діти, і навіть дві собаки. Там вони створили Плімутську колонію як втілення своїх поглядів на суспільство, яким воно повинне бути в ідеалі.

«Ми можемо говорити про традицію американського конституціоналізму», - вважає Говорун. Але потрібно пам’ятати, що це прийшло до них з середовища англійських пуритан, які покинули Британську імперію на початку 17 століття як таку, що не відповідає їхньому релігійному світогляду, а тому паралельно заснували на новому континенті й нову політичну культуру, кращу, на їхній погляд.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Нагадаємо, Мага розповів, як знайшов хату свого діда у США.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Табах розповів, навіщо США потрібна Україна.