У своєму блозі політолог Руслан Бізяєв заявив про колабораціонізм в Британії в 1940-1945 роках і розповів, що на окупованих Нормандських островах німці і англійці поводилися так, ніби між ними немає ніякої війни.

«Мало хто знає, що Вермахт окупував в 1940 році Нормандські острови, що належали Британії і утримував їх до закінчення війни в 1945-му. П'ять років поруч розвивалися британський Юніон Джек і нацистське знамено зі свастикою. Всі ці п'ять років тут панувала атмосфера, в якій німці і англійці відчували себе так, ніби між ними не було і немає війни», - говорить Бізяєв.

Він розповів, що за свідченням американського журналіста Ч. Свіфта, який побував на островах в 1940 році, переможені - піддані гордої країни, вели себе з ввічливою повагою, а німці називали англійців «двоюрідними братами по расі». Рівень колабораціонізму і рівень безпеки німецьких військових, що ходили беззбройними, були найвищими в Європі.

«Британська адміністрація островів діяла, як агентура гітлерівців. Тут були введені спеціальні закони проти євреїв. Деякі остров'яни брали участь в знущаннях над ув'язненими концтаборів. У червні 1945-го, коли війна була позаду, Міністерство інформації Великобританії заявило, що колабораціонізм на островах «був майже неминучий». Ніхто з нормандських колабораціоністів не був притягнутий до відповідальності», - заявив Бізяєв.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня
Показати ще

Більш того, Бізяєв зазначив, що 50 найактивніших колабораціоністів були таємно вивезені до Англії і відпущені на свободу, а члени місцевої адміністрації навіть удостоїлися почестей. На думку журналістки М. Байтінг, окупація Нормандських островів була «експериментальним майданчиком окупації всієї Великобританії».

Як повідомляв раніше Знай.ua, Бізяєв розповів, як Німеччина оголосила війну Польщі.

Він також розповів про головне ідейному наставника Гітлера.