Політолог Михайло Чаплига поділився деталями своєї розмови з Євгеном Кравцовим, колишнім головою правління Укрзалізниці, у програмі «Чаплига. Без питань». Йшлося про звільнення працівників Укрзалізниці та загалом про її подальші можливості.

Причиною зустрічі з Кравцовим, розповідає Чаплига, став доволі неприємний інцидент: намагання звільнити 70 тисяч робітників з Укрзалізниці. Окрім того, йшлося взагалі про її продаж, але самого Чаплигу цікавило не це.

Політолог же звернув увагу на інше питання – на склад наглядових рад. «Я йому запропонував, щоб в наглядових радах були представники трудових колективів. Тобто, щоб там були не експати, а наші роботяги – вони ж краще знають», - розповідає він. Згідно з цією пропозицією Укрзалізницю продадуть іноземцям, але працівники збережуть свій вплив у різних питаннях. Мовляв, не так важливо, хто буде її власником, якщо її робота та умови цієї роботи будуть на високому рівні.

Тим не менш, пропозиція Чаплиги не мала успіху. Кравцов пояснив, що не вдасться продати Укрзалізницю разом із робітниками. «Щоб вона стала “привабливою” і її продати, її треба порізати на кілька частин», - переказує експерт слова колишнього голови правління. Далі той розмірковував так: прибутковими є вантажні перевезення і їх варто продати окремо, а пасажирські ж несуть лише збитки, їх, отже, у державну власність.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Але беззаперечним залишається факт зловживання з боку наглядових рад корпоративними картками, на рахунку яких пів мільйона гривень. Чаплига вважає, якби цим зайнялися українські робітники, а вони поінформовані про всі негаразди Укрзалізниці, то робота цієї структури вийшла би на зовсім інший рівень.

Нагадаємо, Скиба розповів про корупцію на Укрзалізниці.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що зарплата членів Наглядової ради УЗ обчислюється мільйонами, а результат їх роботи – нульовий.