Мова стає живою не тоді, коли на ній надруковані книги, а коли нею створюються нові шедеври культури і науки. Мовне питання не може бути причиною уповільнення економічного і культурного розвитку держави. Про це розповів у своєму блозі «Чаплига. Без питань» політолог Михайло Чаплига.

«Мова - це лише спосіб комунікації ідеї, культури і науки. Без цього всього вона марна. Так само як вона марна без джерела комунікації і носіїв, тобто без людей. Масштаб ідей не залежить від розміру території або населення, він залежить від масштабу її носія», - сказав політолог.

Чаплига заявив, що якщо ураган дме з півночі-сходу і цей ураган північної думки дме над нами, то розумний побудує вітряні електростанції, щоб живити енергією свою землю. А зарядившись енергією ми б могли висвітлювати північний схід своїм світлом. Але для цього потрібно мати той самий свій світ, але людям, які розвиваються в зворотну сторону, це не доступно.

«Запитайте у масаїв в колишній колонії східної Африки, там в школах вчать тільки англійську, а вдома суахілі. Колонія має розуміти колонізаторів на їхній мові, тому що колонізатор не вивчатиме місцеву мову. Кому ж служать наші окремі персони?», - запитав політолог.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Чаплига розповів, що мова стає живою не тоді, коли на ній надруковані книги, а коли нею створюються нові шедеври культури і науки. Коли народжуються нові ідеї і є ті носії, які здатні ці ідеї комунікувати. Завжди потрібно діяти асиметрично.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв зі слів Чаплиги, що фільм Bellingcat не вдарить по українським спецслужбам.

Також раніше Чаплига заявив, що свобода від табу утримує суспільство від моралі і принципів.