У суперечці з Китаєм з приводу «Мотор Січі» Україна грубо порушила міждержавні домовленості і права приватних інвесторів. Так заявила блогер Мирослава Бобровська в програмі «А як насправді» і розповіла, наскільки серйозними можуть бути наслідки цього порушення для нашої країни.

«Поки США задовольняє свої амбіції і стратегічні завдання, маніпулюючи України - Китай може позбавить нашу країну доходів. Причина - конфлікт навколо стратегічного підприємства «Мотор Січ», - заявила Бобровська.

Вона розповіла, що спочатку українська влада почала гальмувати завершення угоди з купівлі китайськими інвесторами провідного виробника авіадвигунів і газотурбінних установок. Після цього РНБО ввів санкції терміном на три роки проти китайських інвесторів "Мотор Січі" і пов'язаних з ними осіб, а ще пізніше оголосили про націоналізацію підприємства. В результаті Шевченківський райсуд Києва заарештував майно і 100% акції "Мотор Січі". Таке рішення було прийнято за позовом СБУ.

«Виходить, що поки різні представники влади розповідають про «цивілізований» шлях по націоналізації підприємства з компенсаціями власнику, на практиці вирішили піти по самому свавільному шляху - арешту активів і передачі АРМА. Китайці втрачають контроль над підприємствами і ніякої компенсації не отримають. Китайці такого не прощають. Це терплячий і досить жорстокий народ», - каже Бобровська.

Вона зазначила, що відповідь не забарилася. Китай зажадав, щоб Київ врахував законні права китайських підприємств і інвесторів. Паралельно звернулися до міжнародного арбітражу з метою стягнути з України 3,5 млрд доларів, а серед компаній проти яких були введені санкції виявилася і компанія Skyrizon, проти якої двома тижнями раніше ввели санкції і в США.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

«Варто в тому числі сказати, що Skyrizon - це та сама компанія, яка веде зараз в міжнародному арбітражі інвестиційний спір за фактом експропріації українським урядом своїх інвестицій і вимагає того самого відшкодування збитку в $ 3,5 млрд. І з повного схвалення офіційного Пекіна, зауважу . А значить питання вже на рівні держави. І зовсім недавно сума позову збільшилася ще на 100 тисяч доларів», - розповіла Бобровська.

Блогер зазначає, що інтереси китайських інвесторів «Мотор Січ» в нашому в міжнародному арбітражі представлятимуть відразу три міжнародні професійні компанії, які мають величезний досвід в таких справах - WilmerHale, DLA Piper та Bird & Bird, досвід і репутація у яких на вищому рівні. Крім цього, китайці найняли з питань українського права теж серйозну юридичну компанію Arzinger. Власне, це і спонукало їх ще підняти суму позову до 3,6 млрд.

«На думку видатних міжнародних юристів, узяти гору в суперечці з китайцями в України немає жодного шансу, бо вона грубо порушила міждержавні домовленості і права приватних інвесторів. Так що $ 3,6 млрд грошей українських платників податків йдуть з нашого бюджету. Крім усього іншого, а це дуже важливий фактор для нашої країни, в особі Китаю ми втрачаємо партнера номер один в торгівлі», - заявила Бобровська.

Нагадаємо, Куса заявив, що не бачить виходу, і відносини між Україною і Китаєм закінчилися.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Бобровська прокоментувала стан української освіти, медицини та харчової продукції.