Якщо Сполученим Штатам Америки щось не сподобається в Україні, то вони можуть це сильно призупинити і навіть ліквідувати.

Таку думку висловила у програмі «А як насправді?» блогерка Мирослава Бобровська, а також пояснила, чому ставлення України до партнерства з КНР сильно змінилося.

Бобровська розповідає, як останнім часом змінилися відносини між Україною та Китаєм. «Київ з Пекіном кілька разів обмінялися недвозначними сигналами про невдоволення один одним», - зазначає вона і додає, що останній натомість вирішив змінити напрямок орієнтації у своїй зовнішній політиці. Зокрема, йдеться про пожвавлення відносин з Російською Федерацією.

Аби не бути голослівною, вона згадує про ситуацію на окупованому півострові Крим. Там відбувся кругли стіл «Китай і Крим: новий вектор експортного партнерства 2021», у якому взяли участь топ-менеджери Пекінської експортно-імпортної торгової компанії та голова ради директорів, Чжао Кай. Цікаво, що весь час Китайська Народна Республіка дотримувалася принципів цілісності та суверенності територій держави у світі, але у випадку України її дії протилежні.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

«Пекін готовий інвестувати кошти в Крим», - заявляє блогерка. Передусім вони зацікавлені у відпочинку своїх громадян на курортах півострова, китайським бізнесменам вже навіть показали і кримські виноградники, і лікувальні грязі, і підприємства. Натомість Чжао Кай у відповідь запросив кримських чиновників та бізнесменів до Китаю. Отже, робить висновок Бобровська, за повернення АР Крим у склад України доведеться тягатися не лише з РФ, але й з КНР.

Відповіддю України (за підказкою Заходу) було звернення курсу своєї зовнішньої політики на Японію. Блогерка розповідає, що Андрій Таран, міністр оборони України, підтримав Японію в їхньому конфлікті з Китаєм через морський кордон та «Закон про морську поліцію», який дозволяє китайській береговій охороні обстрілювати іноземні кораблі.

Тим не менш, якщо згадати стан справ на 2020 рік, то Україна планувала зовсім інші відносини з Китаєм, які ґрунтувались би на партнерстві та співпраці. Але у новому році держава обрала новий курс розвитку – у напрямку на Захід.

Можна згадати й наполягання США на розриві відносин України з Китаєм ще у 2019 році, зокрема щодо «Мотор Січ». «На Заході не бажають, щоб Пекін отримав доступ до розробок в авіабудуванні», - пояснює Бобровська причини цього тиску з боку американців, який, тим не менш, закінчився успішно. На її думку, унеможливлення збройного посилення КНР – це завдання, яке взяли собі Сполучені Штати на довгий час. З іншого боку, «Мотор Січ» - це яскравий приклад впливу США на справи в України. Мовляв, якщо їм щось не сподобається, вони це не лише припинять, але й ліквідують.

На питання, як оцінювати партнерство України зі Сполученими Штатами, Бобровська відповідає так: американці вирішують свої справи та діють у своїх інтересах. Україна ж у такому разі лише інструмент. «Ми робимо не те, що вигідно для країни, а чого хочуть наші партнери», - підсумовує вона.

Нагадаємо, Бобровська заявила, що Китай може позбавити Україну доходів.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Табах розповів, навіщо США потрібна Україна.