Сполучені Штати Америки в 1930-тих роках виходили з кризи попри те, що цьому протистояли судді Верховного Суду.

Яким чином вдалося обійти рішення суддів, розповів юрист-міжнародник Геннадій Друзенко у програмі “Романенко Бесіди” з Юрієм Романенко.

“Ми завжди думаємо, що у нас це вперше, ми унікальні, найбідніші чи найгероїчніші, іноді одразу. А насправді була дуже схожа ситуація - це Сполучені Штати Америки, середина 1930-тих років. Вони були в справжній кризі. Тобто, банки закрились, голодні бунти поліція розстрілює. Кожен четвертий дорослий безробітний. Їсти нема чого, це не українське безробіття, коли ти пересидів, на базар сходив. Американці мріяли про свого фюрера тоді”, - сказав Геннадій Друзенко.

Він зазначив, що тоді Франклін Рузвельт почав новий курс, щоб витягнути країну з колапсу. На перешкоді цьому стояв Верховний суд США, який скасовував базові закони нового курсу. За 100 перших днів президентства Рузвельта банки відкрились і країна почала відроджуватись.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

“Що можна просто скасувати укази попередника про звільнення цих суддів - в Америці просто таке не приходило в голову. Але він думає, як атакувати суд, що робити. Бо не можна їхати, коли в тебе ручник стоїть. Йому радять, в Американській Конституції не записано число суддів Верховного суду… Йому радять - додай суддів, отримай свою більшість і розблокуєш процес”, - додав Друзенко.

За його словами, тоді чиновники підготували законопроект, яким додавали судді, старшому за 70 років, молодого суддю у помічники, що дозволило мати більшість. Після цього судді пішли назустріч.

“Рузвельт дає задню, він так і не атакував суд. І вийшло, власне кажучи, що суд залишився незалежним та ще й збільшив свій вплив. І це відмінність між рефлективним мисленням банкової - “О, він нас не слухається. Він поганий хлопець, зараз ми його вжучим” - і системним мисленням американської демократії”, - підкреслив Геннадій Друзенко.

Як повідомляв Знай.ua, Томенко розповів про дискусію навколо Конституційного суду України.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що Мін'юст запропонував українцям безоплатну правову допомогу: не треба навіть виходити з дому.