Нещодавно вчитель одного з київських ліцеїв потрапив у конфлікт з батьківським комітетом та скандал у суспільстві за те, що забрав на урок дітей, які самовільно пішли на репетицію бальних танців. Хто винен в цьому та в подібних конфліктах спробував розібратися Олександр Яцунь - голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України у програмі Михайла Чаплиги «Скажи-ка, дядя» на Youtube.

«Відповідно до чинного законодавства у процесі навчання беруть участь освітяни, діти та батьки – такий собі трикутник. Але кожен в цьому трикутнику повинен знати свої функції, тому такі скандали час від часу відбуваються в освітньому середовищі не завжди з позитивним завершенням для освітян», - розповів голова профспілки.

Яцунь сказав, що у нас в суспільстві вже років тридцять йде нівелювання статусу вчителя, викладача і вихователя. Якщо взяти до прикладу ізраїльських колег, то там якщо ти замахнувся або сказав щось нецензурне у бік учителя, ти можеш отримати десь чотири або шість років в'язниці. А якщо побив вчителя – це від восьми років і більше, тому повинен працювати закон. До речі в цьому ж ліцеї №157 в Оболонському районі, де розгорівся скандал, два роки тому батько одного з учнів побив вчителя фізкультури.

«Наші батьки мають бути щасливі від того, що у школі і в садочку їх діти можуть знаходитися у безпеці, дітьми займаються, надихають та виховують в емпатії, співчутті, повазі і, звичайно, надають гарні знання. Замість цього деякі батьки приходять до школи та починають цікавитися різними фінансовими питаннями, ініціювати громадські бюджети та якісь платні послуги. А це не є функція батьків», - сказав голова профспілки.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Яцунь зауважив, що основним персонажем у школі повинен бути вчитель, а поки ми не збагнули на рівні держави, що освітяни - це основні персонажі і вони відповідають та несуть відповідальність.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв зі слів Чаплиги, що свобода від табу утримує суспільство від моралі і принципів.

Також раніше Чаплига розповів, як працюють громадські організації.