У програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» колишній заступник СБУ та генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун пояснив, чи працюють в СБУ етичні норми, зокрема, як просування кар‘єрною драбиною залежить від тих військових порядків, що встановила собі система.

Передусім гість програми відзначає недієздатність системи загалом. Мовляв, так, закон один для всіх, але про це потрібно не лише говорити, це потрібно втілювати.

Він розповідає про особисту неприязнь до словосполучення «політична недоцільність», яку отримав на своїй службі. Ним згортали будь-яку справу, якщо в ній так чи інакше, хай навіть дотично, фігурував хтось із влади. Водночас на зміст справи тоді вже ніхто уваги не звертав. Очевидно, що це негативно впливало на результати роботи співробітників СБУ.

Говорячи про звання та нагороди, Ягун зазначає, що їх присуджує та надає президент України. В ідеалі, якщо він буде просто підписувати певні документи, а їхнім змістом турбуватиметься спеціальна інституція. «Мав би бути певний комітет по нагородах і званнях, який би перевіряв відповідність посаді, освіті, доцільності, наявності вільних посад і так далі для того, щоб отримав хтось звання», - пояснює генерал-майор. Це було би особливо корисно, вважає він, у справі народних депутатів, які, перейшовши до Верховної Ради з якихось правоохоронних органів, отримують звання генерал-полковників навіть поза службою. Ягун нагадує також і про існування підкупів та домовленостей у цій сфері, а відтак будь-яке звання втрачає своє значення.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Іншим важливим питанням щодо СБУ є кількість військових звань, яку варто передивитися. Ягун вважає її надто великою, зокрема 2015 року генералів нараховувалося 79 осіб. Тому він схвально відгукується на указ президента України про пониження деяких рангів. «Тепер голова СБУ, голова Служби зовнішньої розвідки вже не генерали армії, а генерал-полковники», - розповідає він.

Нагадаємо, Ягун розповів про особливості функцій СБУ.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Ковальов розповів, за ким стежать співробітники УДО.