Ексзаступник голови СБУ, генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун в програмі «Конституційна кухня» Геннадія Друзенка пояснив різницю між оперативно-розшуковою та контррозвідувальною діяльністю та розповів про особливості функцій СБУ.

«Я, наприклад, прихильник тої системи, яка, на жаль, зараз поки що не втілюється в сучасному законі. Хоча є тенденція до її напрямку в цьому руслі. Це відділення СБУ від всього, що стосується оперативно-розшукової діяльності і Кримінального процесуального кодексу», - заявив Ягун.

Він розповів, що СБУ має діяти відповідно до свого Закону «Про Службу безпеки України» і Закону «Про контррозвідувальну діяльність» - це два базових закони. При цьому, Закон «Про контррозвідувальну діяльність» чимось нагадує Закон «Про оперативно-розшукову діяльність», але відрізняються вони в дуже простих речах.

«Оперативний співробітник спецслужби не змушений все тримати під контролем в рамках кримінального процесу та звітуватися відповідно через паралельні органи і таким чином не давати можливості витоку надзвичайної інформації», - пояснив Ягун.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Крім цього, він наводить приклад різниці цих видів діяльності. Якщо спецслужби виявляють людину, яка працює на іншу державу, тобто шпигуна, вони можуть його перевербувати і змусити перейти на їхню сторону. В рамках Кримінального процесуального кодексу, цю людину потрібно буде провести через усі етапи кримінального процесу аж до прийняття судового рішення.

«І вивести його з цього процесу неможливо, а в рамках спецслужби закон мені це дозволяє. Я не кажу, що я стою над законом, я стою в окремій галузі. І для того, щоб це все контролювати, зрозуміло, що потрібен окремий громадський контроль, який можна забещпечити виключно через парламент. Відповідно до Закону «Про національну безпеку України» має бути створений цей славнозвісний комітет, який контролював би діяльність не тільки СБУ, а й всіх спецслужб в Україні», - вважає Ягун.

Нагадаємо, Дубовик заявив, що в СБУ є й ті, хто служить державі, і ті, хто служить своїй кишені.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Друзенко прокоментував звільнення глави КСУ Тупицького.