Юрист-міжнародник Геннадій Друзенко в програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди» прокоментував звільнення глави Конституційного суду України Олександра Тупицького.

«Будь-яка демократична країна, якою вважається Україна і якою вона частково є, виходить з того, що немає абсолютного монарха, немає абсолютного самодержця. Тобто, кожен має певний набір повноважень. Вони для цього і пишуть Конституцію. Відповідно, закони у нас приймає Верховна Рада, саджає суд…», - каже експерт.

Він зазначає, що президент України має свої повноваження, які чітко виписані в статті 106 Конституції та низці інших статей. І законом встановити додаткові повноваження президента неможливо.

«Відкриваємо статтю 106. І там же елементарне, не треба бути професором права. Частина повноважень – написано «призначає та звільняє з посади, зокрема, половину Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, вище військове керівництво Збройних сил України», а щодо третини суддів Конституційного суду – тобто шістьох – написано «призначає на посаду». Є там, де він має право і призначити, і звільнити, але суддів написано «призначає». Тобто вхід від нього залежить, вихід – ні», - розповів Друзенко.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Юрист заявив, що є стаття, яка визначає порядок звільнення суддів КСУ.

«Є 149 стаття, яка чітко і вичерпно визначає порядок звільнення суддів Конституційного суду і припинення їхніх повноважень. Там взагалі слова «президент» немає. Про президента, про Верховну Раду, про з’їзд суддів не згадується», - наголосив експерт.

Раніше Знай.uа повідомляв, що Макаренко пояснив, чому в Україні діра в бюджеті.

Також Знай.uа повідомляв, що Загородній розповів, які питання можуть бути винесені на референдум.