Про те, з якими проблемами зіштовхнулася пенсійна система України та які недоліки вона має, розповів політолог Михайло Чаплига у програмі «Чаплига. Без питань».

Аби наочно продемонструвати проблеми системи пенсії, Чаплига вдається до цікавих порівнянь. «Уявіть собі басейн – це Пенсійний фонд», - каже він. Басейн працює за схемою, що є 2 труби: одна вливає воду, а інша її забирає. В Україні ситуація така, що та труба, що вливає воду, постійно зменшується у своєму розмірі, майже ніяк не наповнюючи басейн. «У нас все менше трудових ресурсів, податки ростуть і люди намагаються піти в тінь, хтось їде, хтось помирає», - пояснює політолог. Водночас труба, яка забирає воду з басейну, все така ж велика. Виникає логічне питання, де люди мають брати кошти на витрати, якщо прибутки цим сумам не відповідають.

Тема пенсійної системи також стосується і демографічної ситуації в країні. Чаплига зазначає, що зараз спостерігається тенденція зменшення кількості активного робочого населення та збільшення кількості пенсіонерів. У такому разі пенсійні забезпечення мають бути більшими.

«Це ілюзія, що бюджет наповнюється лише з податків тих, хто працює», - зазначає політолог. Так, пенсіонери є чи не головними платниками в цьому плані. Оскільки кожен товар у кожному магазині у своїй ціні вже містить певний відсоток на ПДВ, а не можна забувати й про інші податки, наприклад, ЖКГ. Стає зрозуміло, що уникнути сплати податку пенсіонер не може. З цього жержбюджет відповідно і наповнює Пенсійний Фонд. У своїх міркуваннях Чаплига доходить до думки, що все це формує певну замкнену систему, де наявність одних пенсій забезпечує витрата інших.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

Нагадаємо, Чаплига розповів, яким був перший досвід пенсій у Німеччині.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Дубовик розповів, як його позбавили пенсії.