На питання, яким був перший досвід пенсій у Німеччині в епоху кайзерського рейху, відповів у програмі «Чаплига. Без питань» політолог Михайло Чаплига.

Передусім Чаплига розповідає, наскільки нестабільною була ситуація в Німеччині в епоху кайзерського рейху. Тривала індустріальна революція, масово іммігрували робітники, вони були невдоволені капіталістами, які давали погані умови праці та порушували їхні права, через це відбувалися протести. Тоді ж вигадали солідарну систему пенсій як вирішення цих проблем.

Згідно з пропозицією із зарплати тих, хто активно працює, певний процент відраховувався в казну на допомогу тим, хто вже сам себе забезпечувати не може. «Ті, в кого вони вкладали, могли підтримувати старше покоління, а також і своїх дітей», - додає політолог і пояснює, що податки йшли не лише на непрацездатне населення, але й також на розвиток освітньої системи, тобто на навчання молодшого покоління.

Ця система мала забезпечити стабільність у Німеччині, припинити руйнування будь-якого потенціалу у сфері індустрії нескінченними протестами. Принагідно Чаплига наводить у приклад нещодавній протест в Україні, який відбувся під пустим Офісом президента. Подібні штурми державних інституцій, розповідає він, відбувалися і в кайзерській Німеччині. Та німці свого часу знайшли вихід із ситуації та свій шлях стабілізації: «якщо ви будете руйнувати інститути держави – ви втратите пенсію».

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Політолог відзначає ефективність системи пенсій, адже тепер її використовують у світі повсюдно.

Нагадаємо, Рибчинський розповів про роль, яку зіграв Сталін у приході Гітлера до влади.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що «Укрпошту» зобов'язали доставляти пенсії українцям.