Фазовий перехід: підсумки 30 річної війни за радянську спадщину. Він кардинально змінює і спосіб життя, і економічну базу, і соціум. У чому якість цього переходу, його рушійні сили і мета? Про це розмірковує політичний філософ Андрій Єрмолаєв у програмі Юрія Романенка "Романенко. Бесіди".

Цей фазовий перехід не очевидний – він відчутний, каже філософ.

«Останнім часом з'явилося багато матеріалів, роздумів, документалістики, пов'язаних із 90-ми. Нещодавно відзначалася дата – день народження Михайла Горбачова. Згадували його «перебудову». У Росії зараз бум матеріалів щодо подій 1996 року: 25-річчя вибору Єльцина, яке я вважаю поворотною подією», - розповідає Єрмолаєв.

Він вбачає у цих явищах певну загальну тенденцію.

«Ми зараз спостерігаємо велику увагу до початку. Можна пояснювати це різними історіями, причинно-наслідковими ланцюжками. Але ми ніби знову починаємо розбиратися в засадах. Тільки це початок вже не часів Богдана Хмельницького, а початок сучасної державності», - вважає експерт.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Чому зараз така увага до праісторії? Що ми хочемо зрозуміти, і не тільки ми, а й наші сусіди, наші супротивники і союзники? Тут є низка взаємопов'язаних між собою причин.

«Є причини економічні, циклічні. Я використовую термін «друга трансформація». Пов'язую це з глибокими системними перетвореннями суспільства. Укладаються суспільні зв'язки, які пов'язують те, що відбувається в останні десятиліття в пострадянських державах і суспільствах, з процесами 80-х», - стверджує філософ.

«Криза Радянського Союзу і потім формування на його уламках СНД – перша трансформація. Це не лише політичні зміни: новий інститут власності, нова система самоорганізації, демографічна карта, бум етичної свідомості – це все було частиною цього трансформаційного процесу. Ми отримали нову геокультурну, геополітичну карту життя, яку вважали новою реальністю мало не назавжди. Частиною цієї реальності була наша Україна», - пояснює він.

Нагадаємо, Єрмолаєв розповів про військову корупцію за часів Порошенка.

Раніше Знай.uа повідомляв, що Єрмолаєв розповів про євро-азіатську інтеграцію українських підприємств.